Міністерство фінансів України погодило обсяг та умови надання місцевих гарантій для реалізації інвестиційного проекту модернізації інфраструктури теплопостачання у Луцьку. Про це йдеться на сайті мерії.
Ця гарантія надана для забезпечення виконання боргових зобов'язань за запозиченням, залученим ДКП “Луцьктепло” для реалізації інвестиційного проекту модернізації інфраструктури теплопостачання міста Луцька, що фінансується Європейським банком реконструкції та розвитку та Фондом чистих технологій.

Нагадаємо, що 24 жовтня відбулося підписання договорів, які стосуються реалізації Проекту модернізації системи централізованого теплопостачання міста Луцька.

Сума кредиту становитиме 10 мільйонів євро та 4 мільйони євро - грантові кошти. З цих 10 мільйонів: сім - кошти ЄБРР, а три - Фонду Чистих Технологій. Термін кредитування становить 13 років. При цьому, 3 роки – це пільговий період, коли підприємство «Луцьктепло» виплачуватиме лише відсотки за користування кредитом без погашення тіла кредиту.

Залучені кошти будуть використані для підвищення енергоефективності, зниження втрат електроенергії, споживання газу та електроенергії, а також для підвищення якості послуг теплопостачання для 55 000 квартир Луцька, в яких проживають майже 150 000 жителів.

Кредитні кошти повертатимуться за рахунок економії від впроваджених заходів з модернізації системи теплопостачання.

В результаті реалізації Проекту вдасться економити щороку приблизно 14 млн м3 газу (а це близько 30 млн грн), що дорівнює 14% від поточного споживання ДКП «Луцьктепло». (Для прикладу: 14 млн м3 газу -це можливість протягом шести місяців у літній період підігрівати воду для населення, або понад місяць у зимовий період подавати теплоносій).

Економія електроенергії - близько 3 ГВт/год (а це близько 4 млн грн.), що складає 16% поточного споживання ДКП «Луцьктепло».

Завдяки Гранту Е5Р (Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля) у місті буде проведено облаштування індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у 210 луцьких багатоповерхівках. Це дозволить мешканцям цих будинків зменшити використання обсягів теплоносія, а відповідно й оплату за нього.

ІТП будуть встановлені у багатоквартирних будинках, розміщених у 33-му та 40-му мікрорайонах міста; у котельні на вул. Боженка, 34, - котел на альтернативному паливі потужністю 2,5 МВт. Для його функціонування можна буде використовувати деревину та палети.

Реалізація проекту модернізації системи теплопостачання у м. Луцьку розпочнеться у 2015 році. Усі передбачені ним заходи планують втілити у життя за три роки.