Батько військовослужбовця Віталія Махновця, який загинув під Волновахою Іван Махновець, і надалі намагається отримати кошти, які нарахували  сім’ї загиблого попри те, що останні 18 років взагалі не проживав з сім’єю та не займався вихованням дітей.

Нагадаємо, мати військовослужбовця Марія Махновець збиралася передати отримані за загиблого сина кошти на допомогу українській армії. Однак після того, коли про це дізнався батько героя, то почав претендувати на половину допомоги - 300 000 гривень.

Жінка позивалася до Луцького міськрайонного суду з вимогою визнати Івана Махновця таким, що ухилявся від виконання батьківський обов’язків та позбавити його права претендувати на виплату одноразової грошової допомоги.

У матеріалах судової справи зазначено, що у 1996 році подружжя Махновців розлучилося, діти лишилися проживати з матір’ю, а батько з тих пір взагалі не турбувався та не займався вихованням дітей.

Також відомо, що Іван Махновець був уже двічі судимим за несплату аліментів та нанесення тілесних ушкоджень колишній дружині. Як розповідала сама Марія Махновець після через рік після розлучення чоловік розбив їй ніс.

Крім того жінка додала, що це все відбувалося практично на очах у сина Віталія, який, як стверджує жінка, допомагав їй боронитися від агресивного батька.

Постановою Кабінету Міністрів визначено, що сім’я загиблого отримає одноразову грошову допомогу у розмірі 600 000 гривень, за половину з якої і бореться горе-батько.

Луцький міськрайонний суд не взяв до уваги факти про судимість батька та відмовив матері загиблого у задоволенні позову. Не погоджуючись з таким рішенням адвокат Марії Махновець Микола Шостак подав апеляційну скаргу, у якій просив рішення суду першої інстанції скасувати, винести нову ухвалу, якою задовольнити вимоги позивачки.

Під час засідання Апеляційного суду Волинської області стало відомо, що Іван Махновець уже намагався домовитися із донькою Ольгою, сестрою загиблого сина, про те, аби вона його підтримала і вони удвох розділили отриману суму. Однак Ольга Махновець підтримує позицію матері і вважає, що батько, який не цікавився життям та вихованням своїх дітей, не має жодного права претендувати на ці кошти.

Колегія суддів Апеляційного суду під головуванням Андрія Грушицького навіть не приступила до розгляду апеляційної скарги по суті і одразу ж взялася пропонувати відповідачу Івану Махновцю врегулювати спір мирним шляхом. І в результаті відповідач таки погодився, а колегія суддів оголосила перерву на два дні, для того аби дати можливість сторонам укласти мирову угоду.

Після судового засідання позивач Марія Махновець повідомила, що усі кошти, які їй виплатить держава у зв’язку із загибеллю сина перерахує на потреби АТО, навіть не зважаючи на те, що вона є інвалідом ІІ групи, а її донька Ольга є інвалідом І групи по зору. Крім того запевняла, що з дня смерті її сина Іван Махновець жодного разу не був на його могилі.

Чи дійдуть згоди сторони по справі і яке рішення прийме суд стане відомо уже за два дні.