Із початку цього тижня по всій Україні суттєво подорожчали цитрусові. Продавці це пов'язують зі стрибками долара, адже товар закупляють саме за "зелені". У Києві, зокрема, подорожчали гранати, грейпфрути, мандарини. Пише ТСН.

Вони додали в ціні 10-40%. І якщо мандарини та грейпфрути подорожчали на 2-4 грн, то гранати - на всі десять і більше. На вихідних гранат коштував 25-27 грн/кг, то нині – вже 36-37 грн. такі дані наводить agravery.com. Іспанські мандарини продають по 26-28 грн, а кілька днів тому були дешевші на 2-3 грн. Турецькі мандарини трохи дешевші – 18-21 грн.

На 2 грн подорожчали і грейпфрути – до 22-24 грн. Раніше експерти пов'язували коливання цін на ринку тропічних фруктів із надходженням нової чи із завершенням обсягу попередньої партії продукції. Проте нині зазначають, що ситуацію визначає курс валют.

"Гривню відпустили, тож імпортери не можуть спрогнозувати, якими саме будуть дії валютних трейдерів. Тому імовірні ризики закладають у ціни на продукцію", — пояснила керівник аналітичного відділу "Консалтингової агенції ААА" Марія Колесник.