Питання реституції земельних ділянок, що були забрані у колгоспи за радянської влади, підняли перед учасниками прес-клубу у Луцьку.

Про це йшлося під час прес-клубу обласної ради на тему «Кого годує українська земля при нинішніх земельних відносинах?», що відбувся 18 листопада у редакції газети «Волинь-нова» Луцьку. Пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Учасники заходу обговорили питання, яке поставив мешканець Нововолинська, уродженець села Білостік Луцького району Олександр Корчук. Він поцікавився, чи планує влада робити щось у напрямі реституції земель, забраних радянською владою у колгоспи.

Начальник головного управління Держземагентства в області Василь Василенко повідомив, що такі законопроекти не розглядалися. З його слів, як розповідав один із ветеранів землевпорядної служби, перед початком Великої Вітчизняної війни була вказівка за лінією НКВС знищити матеріали про приналежність земель. Таким чином, мовляв, відновити архіви та забезпечити справедливість в умовах нашої держави нереально. У Земельному кодексі визначено, що той, хто з тих чи інших причин втратив землі до Незалежності України, права на неї не має.


Як повідомили інші учасники прес-клубу, кошти можна отримати лише за втрачений реманент та худобу, земля ж не повертається. З усіх пострадянських країн лише Литва та Естонія займалися поверненням втрачених за радянських часів земель.