Волинський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу Марії Махновець стосовно визнання її колишнього чоловіка Івана Махновця таким, що ухилявся від виконання батьківських обов’язків та усунення його від права отримати одноразову грошову винагороду у зв’язку зі смертю сина.

Нагадаємо, що Марія Махновець втратила свого сина Віталія, який брав участь у антитерористичній операції та загинув під Волновахою. Проте, коли постало питання виплати одноразової грошової допомоги сім’ї загиблого – раптово з’явився батько Віталія, який протягом останніх 18 років взагалі не цікавився долею своїх дітей.

Як заявила під час суду матір загиблого Марія Махновець – горе-батько навіть не знав, у якій школі навчається його син, про те, що він служив у армії, а тим паче про те, що хлопця забрали воювати на Схід.

Також жінка показала рапорти написані Віталієм, у яких він вказував, що у нього немає батька.

Лише, коли чоловік випадково дізнався про смерть сина, розповів представник позивачки Микола Шостак, то спершу хотів частину коштів, які передбачені йому законом віддати своїй доньці, сестрі Віталія – Ользі. Проте, коли про гроші дізналася друга дружина Івана Махновця, той одразу ж зник, а разом з тим і забув про всі домовленості.

Тому Марії Махновець не лишалося нічого, окрім як позиватися до суду.

Луцький міськрайонний суд відхилив позов жінки, навіть попри те, що Іван Махновець має дві судимості – через злісну несплату аліментів та спричинення тілесних ушкоджень Марії Махновець.

Через те, пані Марія подала апеляційну скаргу, у якій знову просила визнати Івана Махновця таким, що ухилявся від виконання батьківських обов’язків та усунути його від права отримати кошти.

Перше судове засідання Апеляційного суду по цій справі було 18 листопада. Тоді, на початку розгляду справи колегія суддів під головуванням Андрія Грушицького переконливо пропонувала відповідачу Івану Махновцю укласти зі своєю колишньою дружиною мирову угоду, мовляв тихо поділили б гроші і могли б взагалі не йти до суду.

Тоді Іван Махновець погодився, а суд оголосив перерву на два дні.

Проте сьогодні стало відомо, що усі ці дні горе-батько не виходив на зв’язок, а його адвокат призначав зустріч за півгодини до початку судового засідання, а потім теж не брав слухавку.

І от уже на початку судового засідання стало відомо, що сьогодні, 20 листопада Іван Махновець подав клопотання про розгляд справи за відсутності його та його адвоката Олега Стецюка.

Колегія суддів ухвалила розгляд справи проводити без відповідача і всю свою увагу сконцентрувала на позивачці та її представнику.

Судді повсякчас запитували про гроші, хоча ні у позові до суду І інстанції, ні в апеляційній скарзі, як запевняє адвокат Микола Шостак не було жодного слова про якісь кошти. Скидалося на те, що судді навмисне намагалася заплутати позивача.

Однак Микола Шостак вкотре нагадував колегії про два вироки, які були винесені щодо Івана Махновця ще у 1997 році, а також про те, що у позивачки немає матеріальної зацікавленості у цій справі, адже всі отримані кошти вона хочу перерахувати на потреби АТО.

Та зрештою колегія суддів ухвалила відмовити Марія Махновець у задоволенні позову, а вирок суду І інстанції залишити без змін.

Після судового засідання адвокат Марії Махновець Микола Шостак запевнив, що буде подавати касаційну скаргу.