Китай підтримує російську позицію в питанні врегулювання війни в Україні. Про це російським журналістам заявив виконувач обов'язків директора департаменту Європи та Центральної Азії МЗС КНР Гуй Цунюй, передають Факти.

"Китай з цілковитим розумінням ставиться до викликів та загроз, з якими стикається Росія з українського питання і підтримує підхід РФ до вирішення цієї проблеми. Ми не зацікавлені у воєнному конфлікті на території України та підтримуємо вирішення питання політичним шляхом. Ми виступаємо проти зовнішнього втручання у внутрішні справи України шляхом повалення влади", - зазначив дипломат.

"Що стосується української кризи, під час телефонної розмови голови КНР з президентом РФ Володимиром Путіним, Сі Цзіньпін, торкаючись причин кризи, сказав, що "немає диму без вогню", - зазначив Гуй Цунюй.

- Я особисто вважаю, що деякі держави та блоки продовжують дотримуватися мислення часів холодної війни і ведуть геополітичні ігри та намагаються утискати геополітичні інтереси Росії. Китай виступає категорично проти того, аби хтось завдавав шкоди безпеці інших країн з метою захисту так званої "абсолютної безпеки". "Китай виступає проти проголошення незалежності будь-яких народностей шляхом референдумів, однак це не стосується Криму", - заявив Гуй Цунюй.

"Ми маємо обережно і продумано ставитися до вирішення національних питань. Ми проти того, аби якась нація здобувала незалежність шляхом проведення референдумів. Що ж стосується Криму, то тут є свої особливості. Ми добре знаємо історію приналежності Криму", - зазначив дипломат.

Нагадаємо, Китай є однією з небагатьох країн світу, які лояльно ставляться до російської воєнної агресії в Україні та анексії Криму. Тим часом, як повідомлялося, США відмовили Україні в наданні смертельної зброї.

ВІДЕО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ