В Україні цьогоріч змінилися правила паркування. Для автомобілістів вони принесли як радість,так і додаткові витрати. З одного боку - штрафи підвищилися, а з іншого - оплата за паркування стала комп'ютеризованою, а значить справедливою.

Видання CarDiagram склало 5 основних нових правил паркування в Україні.

1. Якщо немає паркомата - можна не платити

Правила паркування Систему паркоматів в Україні намагаються запровадити з 2012 р. Близько двох років тому був прийнятий закон, який зобов'язав власників платних парковок обладнати їх системами, що дозволяють автоматизовано платити за стоянку. Багато хто цього так і не зробив. Тим гірше для них, і краще для автомобілістів.

Нові правила паркування свідчать - оплата за стоянку повинна стягуватися виключно за допомогою спеціального обладнання. Іншими словами, якщо на платній стоянці немає паркомата, то ви маєте законне право припаркуватися безкоштовно.

2. Працівники паркування не мають права брати гроші

Нові правила паркування передбачають тільки автоматизовану оплату за стоянку. Ніякої готівки з рук в руки. Дослівно у документі йдеться:

"Оплата вартості за користування майданчиком для платного паркування не здійснюється у разі, якщо оператор не забезпечив належного функціонування засобів оплати даних послуг".

Тобто, якщо "паркувальник" буде вимагати з вас гроші за стоянку, можете сміливо відмовляти йому в цьому задоволенні, посилаючись на Постанову Кабміну №207 пункт 29.

3. Оплатити парковку можна буде через смартфон

У нових правилах паркування уряд запровадив таке поняття, як "мобільне паркування". Займатися розвитком цього напряму буде держпідприємство з контролю за стоянками - "Київтранспарксервіс".

Звичайно, той факт, що за вдосконалення платіжної системи відповідає держкомпанія, не обіцяє нам оперативного впровадження послуги. Але все, що ми можемо зробити в даному випадку, - сподіватися на краще.

"Мобільне паркування" - це додаток для смартфонів. Власник автомобіля зможе завантажити його безкоштовно. Потім йому потрібно буде внести в базу номер свого автомобіля. Після чого за стоянку можна буде розплачуватися за допомогою мобільного телефону.

Крім мобільності послуга ще корисна тим, що додаток буде проводити не погодинну, а похвилинну тарифікацію. А значить, оплата стоянки через мобільний буде дешевше.

4. ДАІ тепер має право штрафувати за неправильну парковку

Якщо раніше інспектори ДАІ могли штрафувати тільки за стоянку в недозволеному місці, то тепер уряд передав у відання "даішників" і паркування. Так що не дивуйтеся, якщо до вас на стоянці пристане людина з жезлом - тепер має право.

5. Штрафи за неправильну парковку стали вище

Ще одне неприємне нововведення - штрафи за неправильну парковку стали вище.

Наскільки і за що тепер можуть оштрафувати:

За неоплату паркування - від 136 до 204 грн.
За паркування на місцях для пільговиків - від 255 до 306 грн.

Нагадаємо, що київські автомобілісти створили пам'ятку про те, коли плата за паркування є незаконною.