У порядку денному 31-ої сесії Волинської обласної ради, з 27 питань які були запропоновані на розгляд депутатів, 6 пов’язані з геологічними розробками та видобутком бурштину. Всі питання стосувалися отримання дозволів на геодослідження різними підприємствами - ТОВ «Волинь Амбер Лтд», ТОВ «Волинь-Надра», ТОВ «Волинь-Геологія», ТОВ «Волинь-Ресурс Плюс», ТзОВ «Ерідгроу Продакшн», ТОВ «Третій Регіон».

Раніше голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик згадував про всі підприємства, та обіцяв прикласти всіх зусиль щоб не дати їм волинський бурштин. Як виявилось, засновником 3-ох підприємств є одна і таж людина. Зі слів губернатора, підприємства зареєстровані лише 5 місяців тому.

Депутат Віктор Прокопчук запропонував взагалі зняти всі «бурштинові» питання з розгляду, до проведення по ним громадських обговорень.

Голова Волинської ОДА розповів, що започаткована 3 місяці тому програма «Волиньбурштин» відпрацьовується, але ще потребує низки регуляторних актів. Тому губернатор закликав депутатів підтримати пропозицію Віктора Прокопчука.

«Мені не хотілося б щоб ми сьогодні, в день гідності і свободи, продовжували деребан Волинських родовищ. В тому числі і таким ганебним способом. Я надавав вам достатню кількість інформації на засіданнях та апаратних нарадах, і сьогодні ще раз хочу підтвердити, що це намагання ще раз залізти в кишеню до наших громадян» - зауважив Володимир Гунчик.

Тож питання з 14 по 19 порядку денного зняли з розгляду.