НБУ пояснив продаж золота оптимізацією структури резервів.
Скорочення золотого запасу в жовтні на 14 тонн пов'язано з оптимізацією структури офіційних золотовалютних резервів України, йдеться у повідомленні Національного банку в понеділок, 24 листопада. Пише Корреспондент.net.

"Це пов'язано із синхронізацією структури міжнародних резервів і зовнішньої позиції країни. НБУ вирішив у вересні 2014 року збільшити частку долара США в резервної кошику, оскільки структура торгового балансу країни становить 70,3% у доларах США, 15% в євро", - пояснює центробанк.

Наголошується, що 77,7% валового зовнішнього державного боргу України номіновано в доларах США, в євро - 11,2%, у спеціальних правах запозичення (SDR) - 5,8%.

"Останнім часом спостерігалася значна волатильність світових валютних ринків, пов'язана зі зміцненням позицій долара США щодо інших світових валют. Тому НБУ вирішив зменшити частку золота у валютних резервах до 8%. З цією метою на міжнародних ринках було продано 0,46 млн тройських унцій золота (14,3 тонн) за долари США, відповідно частка золота в міжнародних резервах скоротилася до 7,9%", - уточнює НБУ.

Центробанк також наводить статистику МВФ, згідно з якою питома вага золота у світових резервах у середньому становить 11,7%, а в країнах, що розвиваються - 4,4%.

Зазначимо, із серпня 2004 року офіційний золотий запас Нацбанку постійно збільшувався. Спочатку невеликими темпами - з 0,51 млн тройських унцій до 0,90 млн тройських унцій на кінець 2011 року. Проте потім НБУ різко прискорив темпи його нарощування, в тому числі завдяки тому, що в серпні 2013 року перевів 80 тис. унцій золота, що не включається в офіційні резерви, в "офіційні".

Максимального значення в 1,38 млн тройських унцій золотий запас досяг у квітні цього року, проте після проведеного аудиту резервів офіційний золотий запас у травні зменшився на 90 тис. тройських унцій, які були повернуті в "неофіційні" резерви.