Ведучий сцени Євромайдану Сергій Митрофанський розповів студентам про найгостріші моменти протистояння під час Революції гідності, які йому довелося пережити особисто.

Зустріч відбулася у Волинському технікумі Національного університету харчових технологій у вівторок, 25 листопада напередодні показу фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» в рамках фестивалю документального кіно Docudays UA. Пише Громадське.Волинь.

Митрофанський зокрема відзначив, що у «команди» Януковича були шанси припинити Євромайдан завдаки певним поступкам, але «в результаті своєї примітивності та тупості вони хотіли показати, хто в країні господар».

«29 листопада був загальній мітинг на Майдані Незалежності. Тоді було таке передчуття, що ми маємо зараз роз’їхатися по областям, по регіонами, активізувати людей і вже в 2015 році перемоги Януковича на виборах. Така думка була повітрі. Я думаю, що так насправді і було, 29 числа основна частина людей розійшлася. Лише частина людей лишилися на ніч під стелою. Не тільки студенти, були і старші люди. Саме тоді відбувся злощасний розгін людей під стелою на Майдані Незалежності… Саме це стало останньою крапкою. Молодь відступила до Михайлівського собору. Ми прокинулася в іншому світі з іншою свідомістю. Тоді мітинг вже мав інші політичні гасла. Тоді була чітко проголошена вимога усунення Януковича», – розповів Митрофанський.

Ще один із яскравих та трагічних епізодів, про які розповів Митрофанський – це бої 18 лютого 2014 року, коли тітушки вбивали людей, забувши про гуманність та будь-які моральні цінності. «Були навіть епізоди, коли тітушки обливали людей бензином та готові були підпалити. Але знаходилися люди серед правоохоронців, які не давали того зробити», – розповів Митрофанський.

За його словами, в той день при відступі із Маріїнського парку загинуло 6 людей через те, що один із силовиків завів автомобіль та просто душив відступаючих мітингувальників. Також багато майданівців постраждали від світлошумових гранат, обмотаних пакетами із цвяхами.

Із смутком він розповів про вбивства, що відбулися в центрі Києва 20 лютого. «20 числа о 7 ранку я заступив на сцену… Вони постійно стріляли гвинтівками, вже ніхто не боявся. Також працювали водометами. О 8:30 наші пішли в наступ біля Майдану Незалежності. Побігли по Інститутській до готелю Україна… За якийсь час на сцену мені почали приносити пробиті каски, шоломи, бронежилети, зброю відібрану у бекутівців. Раніше ще була дискусія, чи правоохоронні органи не використовують на Майдані зброю. Тепер це було очевидно. Тоді ми зрозуміли що на Грушевського відбуваються вбивства… я казав зі сцени, що там стріляють, казав не йти туди. Але потім підійшли сотники і попросили не оголошувати, бо коли я казав, що там стріляють, ішли сотні людей рятувати, ішли туди під кулі, не боячись нічого».

«Протягом 5-6 наступних днів приносила під сцену домовини людей, із якими прощався Майдан. Весь Майдан тоді був оповитий суцільним смутком», – додав Сергій Митрофанський.

На завершення він закликав нове покоління українців не втратити той шанс, який здобули ціною життів Небесної сотні: «Ми як молоді люди маємо зроби все, щоб вибороти ту країну, за яку стояли на Майдані. Ми не маємо права впускати в душу зневіру, казати, що хтось має щось зробити для нас».