Луцькі громадські діячі вирішували, на кого покладати відповідальність за якість продуктів, які постачаються у їдальні шкіл та дитячих садочків, у випадку, якщо трапилось харчове отруєння дитини.

Про це розмовляли під час громадських слуханнь на тему: «Безпека харчових продуктів та контроль за якістю харчування у навчальних закладах» сьогодні, 25 листопада. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Зі слів громадського діяча Петра Гоцалюка, на сьогодні відповідальних за безпеку харчування дітей у школі знайти складно. Тож, метою заходу стало дослідити, який вплив має споживач на якість сировини та продуктів, які подають дітям у навчальних закладах.

Разом з тим заступник начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Валерій Руцький наголосив, якщо раніше за якість продуктів харчування відповідали спеціальні служби, то тепер, згідно із законодавчою базою, відповідальність за постачання сировини і продуктів покладається на постачальника.

Таким чином, дізнатись, які ж інгредієнти входять до шкільних страв - неможливо.

Натомість, зі слів заступника начальника головного управління санепідемслужби Волинської області Лариси Дудковської, тільки за останній рік на керівників дошкільних та шкільних навчальних закладів області наклали 12 штрафних санкцій.

З її слів, у харчових продуктах двох районів області знайшли рослинні жири, зокрема, пальмову олію. «Через вживання пальмової олії зашлаковуються судини, тому вона дуже шкідлива для молодого організму. У Луцьку із 5 перевірених зразків їжі чотири мали рослинні жири. Лише в Локачинському районі в харчових продуктах знайдено їх не було. Система контролю сьогодні вкрай потрібна. Але до неї достукатись – складно. Втрутитись у тендерну процедуру у нас немає можливості», - зауважила Лариса Дудковська.

Разом з тим вона запропонувала управлінню освіти хоча б періодично робити лабораторні дослідження усіх харчових продуктів, аби виключити усі негативні моменти, що вряди-годи трапляються на Волині.