Запровадити електронне урядування, яке має на меті зробити діяльність органів влади прозорішою, планують протягом найближчих років на Волині.

Про це йшлося під час прес-конференції, присвяченої презентації проекту «Цифровий порядок денний для України. «Зелена книга»: стратегія політики е-урядування», що відбулася 26 листопада у Луцьку. Пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Керівник апарату Волинської облдержадміністрації Дмитро Дубняк розповів, що основна мета обласної влади – прозорість, яка може бути реалізована завдяки електронному урядуванню. З його слів, Волинь – одна з чотирьох областей України, де за швейцарські кошти у розмірі приблизно мільйон євро здійснюватиметься проект електронного урядування. Дмитро Дубняк запевнив, що електронне урядування – це прорив, адже «у кожній селищній та сільській раді можна буде здійснювати подачу документів у електронному вигляді та одразу отримувати результат».

«Дехто в це ще не вірить, ставиться з пересторогою, але це дієва система, яка працює за кордоном і найближчим часом працюватиме у нас», - зазначив керівник апарату ОДА.

Директор Інституту вищих керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України Андрій Семенченко повідомив, що документ («зелена книга») розроблений робочою групою з числа провідних експертів у сфері електронного урядування на чолі з віце-прем’єром Володимиром Гройсманом. Нині, з його слів, технологія «зелених книг» - обов’язкова для Єврокомісії.

«Зелена книга» - головна ідея, що має бути покладена у ту чи іншу сферу, де надалі розгортається державна політика. Вона згодом трансформується у «білу книгу», більш детальний та конкретний документ. В Україні подібні документи впроваджуються вперше, серед пріоритетів, які у ньому визначені – проблема інтероперабельності та створення системи електронної взаємодії (взаємодія систем, що створені і функціонують в органах державної влади на різних рівнях та в органах місцевого самоврядування). Він наголосив, що ця система є передумовою для надання електронних адміністративних послуг.

Серед проблем, які виникають із впровадженням системи, Андрій Семенченко назвав проблему надання доступу до інформації, яка формується в органах державної влади. Інша проблема пов’язана із захистом персональних даних, які зберігатимуться у відповідних базах.

Заступник керівника апарату облдержадміністрації Роман Матвійчук зауважив, що до співпраці варто залучити українських ІТ-фахівців, які долучалися до розробки систем електронного урядування за кордоном. Так, як показує приклад Естонії, для побудови системи електронного урядування важлива взаємодія між органами влади та ІТ-компаніями. Проект з електронного урядування реалізовуватиметься у 2015-18 роках за рахунок коштів Швейцарського бюро міжнародного співробітництва в Україні, а його реалізація повинна дозволити на якісно новий рівень державного управління.

Як наголосив Андрій Семенченко, електронне урядування – нова форма державного управління, спрямована на підвищення ефективності, прозорості та відкритості діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування. Вона передбачає запровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у державному управлінні. Він розповів, що, як свідчать дослідження ОНН у США, Великобританії та Південній Кореї, з 1960-их років відбувався процес зниження довіри до влади. Мовляв, відколи у 2010 році у цих країнах запрацювало електронне урядування, крива довіри до влади почала підійматися – завдяки впровадженню сучасних технологій влада стала прозорішою. Як зауважив фахівець, справжнє електронне урядування - зміна структури, функцій та завдань органу державної влади.