Сьогодні відбулося попереднє судове засідання у Петропавлівському районному суді Дніпропетровської області по справі старшини роти снайперів 51-ї бригади Володимира Безносюка. Бійця АТО звинувачують у хуліганстві, про цю новину повідомляє Преса України.

Згідно із матеріалами справи, 26 липня Володимир Безносюк вивозив із зони АТО за наказом командування КамАЗ для проведення ремонту. Близько 4:00 ранку в районі смт. Межова, що на Дніпропетровщині, стався напад на екіпаж машини. Близько 20 молодих хлопців з місцевих з криками накинулися на вантажівку і намагалися ним заволодіти. Старшині Безносюку прийшлось використовувати для захисту майна і збереження свого життя зброю, згідно статуту.

«Заступивши в караул, захищав державне майно, табельну зброю і своє життя. Розстріляв магазин патронів з пістолета в повітря, а потім автоматними пострілами «відсікав» праворуч і ліворуч, щоб не підходили до машини. Кілька куль пішли рикошетом і поранили нападників. Один отримав свинець в легені, інший - в ногу. Обидва залишилися живі. Прицільного вогню я не вів», - повідомив в своє виправдання військовослужбовець.

Досудове слідство кваліфікувало дії Володимира по відношенню до нападників як хуліганство, справа ускладнюється ще й тією обставиною, що на момент нападу, Володимир, нібито не був уповноважений вести КамАЗ. Як виявилося, водії втекли, а наказ необхідно було виконувати, а під час нападу у бійця АТО при собі були військовий квиток, паспорт громадянина України та технічний паспорт на КамАЗ.

"Водії, за якими були закріплені КамАЗи, дезертирували за три тижні до цієї події у Межовій. В результаті Володимир і снайпер з позивним Механ були змушені сісти за кермо КамАЗа без водійських прав і виконувати бойові завдання, які ставилися командуванням. Військовослужбовці, які під час події знаходилися в кузові КамАЗа, потім були підпорядковані Володимиру для допомоги в ремонті КамАЗів", - розповідають адвокати військовослужбовця.

Варто відзначити, що відразу після затримання Безсонюка, його батьків почали шантажувати невідомі, погрожуючи вбити сина в перший же день його перебування в СІЗО. Рідні бійця, через острах за сина, взяли кредит на суму в 50 тисяч гривень і виставили на продаж квартиру. Тим часом, незважаючи на те, що солдат вже три місяці провів у Дніпропетровському СІЗО, суд не вважав за потрібне випустити його на поруки на прохання майора Панікова. При цьому, командування військової частини В3938 за весь цей час не виявило цікавості до долі солдата.

"Єдині, хто спробував допомогти з начальницького складу - це майор Паніков О. Б. (заступник командира тактичної групи по роботі з особовим складом В3938) і протоієрей Володимир Борис. Вони подавали клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді особистої поруки. Але суд не задовольнив клопотання, а обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою за клопотанням слідчого З Межівського РВ ГУМВС України в Дніпропетровській області", - зазначили правозахисники Безносюка.

Єдині, хто намагався підтримати старшину, це його товариші, але командування 1-ї БТГР заборонило бійцям їхати на допомогу солдату. При цьому, у хлопців і у самого затриманого є кілька питань, які потребують роз'яснень: чому йому інкримінують хуліганство, тоді як його дії є вимушеною самообороною. Також Безсонюка цікавить, чому йому була обрана настільки сувора міра утримання під час досудового слідства. І найголовніше питання, яке цікавить також не тільки самого солдата і його рідних, але і широку громадськість - хто ті люди, які вимагали від його рідних викуп в обмін на його безпеку.

Відео з архіву: