На черговій 63-й сесії Ковельської міської ради депутатський корпус під тиском присутніх матерів та дружин вояків АТО погодився пришвидшити роботу щодо пошуку вільних земельних ділянок для родин бійців і навіть пристав на вимогу громади протягом двох годин, в період сесійної перерви, напрацювати проект рішення, яким тимчасового призупинити виділення вільних земельних ділянок, окрім окремих категорій населення. Цей документ погодилися написати члени депутатської комісії з питань регулювання земельних відносин, містобудування. Пише Про Ковель.
А передували цьому рішенню бурхливі баталії в залі, які подекуди доходили до звинувачень та образ в адрес конкретних осіб. Начальник відділу містобудування та архітектури Людмила Мурай розповіла присутнім про результати тривалого листування мерії міста з обласним керівництвом, Кабміном та Головним управлінням Держземагенства у Волинській області. За її словами, для ковельчан, які служать в зоні АТО і претендують на земельні ділянки, потрібно відшукати приблизно 25 гектарів вільних площ. Л. Мурай відмітила, що місто не має такої можливості, бо тоді потрібно внести зміни до Генерального плану міста, а така процедура можлива лише раз в п’ять років. Однак вже розробляється землевпорядна документація на кілька нових вулиць, де й планують надавати земельні ділянки цій категорії населення під індивідуальне будівництво та обслуговування господарських споруд. Зокрема, на вулиці Лісовій готується до розподілу 46 ділянок, на черзі вулиця Зерова. Там буде 70 ділянок.
Матері та дружини учасників АТО, які вже втомилися оббивати пороги владних кабінетів і чути постійні порожні запевнення, зажадали отримати на свої запитання конкретні відповіді. Жінки говорили, що неодноразово зверталися до міської влади із заявами про виділення під забудову земельних ділянок, і щораз отримували невтішні відповіді. А були й такі, які стверджували, що після подання заяви на ім’я міського голови Олега Кіндера, вислуховували пропозиції держземагенства, котре пропонувало земельну ділянку у відділених населених пунктах Ковельської району, мотивуючи це тим, що міська земля – земля комунальної власності. Як пояснив Олег Кіндер, це за його вказівки туди направлялися заяви родин учасників АТО. Наразі їх уже 36.
Секретар міської ради Михайло Гетьман нагадав присутнім, що в порядку денному нинішнього засідання є питання, де мова йде про виділення земельних ділянок родинам шести загиблих учасників АТО.
Ближче до 13 години головуючий таки оголосив перерву з тим, щоб дати можливість земельній комісії напрацювати проект рішення щодо тимчасового призупинення виділення вільних земельних ділянок на території міста, окрім певних категорій населення.