Згідно з інформацією правоохоронців, цього року п’ятеро волинянок постраждали від торгівлі людьми. Це вже доведені задокументовані факти. Всі вони стали жертвами сексуального рабства. Пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Про це повідомив заступник начальника відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС області Віктор Кравчук.

З його слів, ці 5 випадків – уже доведені. Однак, припускає він, жертв торгівлі людьми на Волині набагато більше. Адже якщо говорити про сексуальну експлуатацію, то часто постраждалі не звертаються до правоохоронців через різні причини: страх, сором, психологічну травму. А ось жертви трудової експлуатації найчастіше себе навіть не кваліфікують як постраждалих. Причому, жертвами трудової експлуатації здебільшого стають чоловіки. З 2004 року до волинських правоохоронців надійшло всього дві заяви про трудову експлуатацію.

«Наприклад, приїжджають з Росії із заробітків, але їм не заплатили. Люди вже махнули рукою. Але треба обов’язково звертатися чи до нас, чи до громадських організацій, розповісти свою історію. І тоді уже фахівці кваліфікують цю ситуацію чи це трудова експлуатація, чи це порушення трудового законодавства, як-от невиплата заробітної плати. Звертатися треба однозначно», - каже Віктор Кравчук.

Він переконує, що добитися справедливості в таких випадках цілком реально. А ось покаранням експлуататорів, які перебувають за межами України, мають займатися правоохоронні органи за місцем їх проживання. Він переконує, що механізм передачі кримінальних проваджень за кордон, де головними підозрюваними є громадяни інших країн, передбачений.

До слова, каже правоохоронець, нині у волинському СІЗО перебувають громадяни Польщі, щодо яких тривають суди і яких правоохоронці визначили як організаторів злочинів, скоєних у сфері сексуальної експлуатації.

Нагадаємо, цьогоріч на Волині упіймали чотирьох сутенерів. Фахівці кажуть, що часто жертвами торгівлі людьми стають жертви домашнього насильства, які втікають від родинних проблем на заробітки за кордон.

В області стартує проект, покликаний посилити міжвідомчу співпрацю між різними органами державної влади: правоохоронцями, медиками, соціальними працівниками. В його рамках – навчити працівників цих відомств надавати комплексну допомогу людям, які постраждали внаслідок торгівлі людьми. Йдеться про юридичну, медичну, психологічну допомогу та інші.

Адже часто ці люди бояться розповідати про те, що з ними сталося. І виявляти цих людей, пояснювати, на що ці особи мають право - обов’язок спеціальних служб.

До слова, згідно з українським законодавством, особи, які постраждали від торгівлі людьми, мають право на безплатне медобстеження та лікування, юридичну консультацію. На жаль, волиняни часто непоінформовані про те, що органи місцевого самоврядування зобов’язані приймати заяву. З цим вони мають прийти до відділів соціального захисту свого населеного пункту, а якщо там не зареєструють відповідну заяву - скаржитися в прокуратуру.

Волиняни можуть звертатися на «Гарячу лінію» з протидії торгівлі людьми за телефонами (0332) 72-71-98, 095 523 37 53. Там обіцяють надати усю можливу допомогу.