У тому випадку, якщо воєнні дії розпочнуться на території Волині, мешканцям регіону не буде де сховатися, через те, що заледве 40% бомбосховищ та радіозахисних споруд так-сяк готові до використання.

Таке питання обговорювали під час засідання Громадської ради при Волинській ОДА.

Члени Громадської ради мали на меті перевірити стан виконання розпорядження губернатора області Володимира Гунчика про приведення в порядок всіх сховищ, підвалів, приміщень де можна зробити укриття.

Начальник відділу організації заходів цивільного захисту управління ДСНС Костянтин Романчук під час засідання розповів про те, що відповідні рейди проводилися, хоча результат не дуже втішний.

Основними проблемами забезпечення нормального функціонування сховищ на Волині є – відсутність можливості побудувати нові бомбосховища, або ж відновити старі, оскільки  більша частина сховищ знаходиться у приватній власності.

«У 1994 році в період великої приватизації майна у приватну власність перейшли і частина бомбосховищ, які чомусь були позначені як підвальні, або підсобні приміщення. Протягом всього періоду практично не вживалося заходів до збереження фонду захисних споруд. І під час проведення перевірки багато підприємців просто не дозволяли оглядати приміщення, так як юридично ніде не зазначено, що це захисне сховище, а лише, що це підсобне чи підвальне приміщення. Крім того Кабмін свого часу ввів мораторій на притягнення до відповідальності власників захисних споруд. Тому наразі ми не маємо права та повноважень притягувати до відповідальності людей, які є власниками сховищ», - пояснив Костянтин Романчук.

Також стало відомо, що 18% споруд по області не готові взагалі. Зважаючи на постійну нестачу коштів на утримання споруд – найгірший стан бомбосховищ у Камінь-Каширському районі – 60% не готові; Ковельському районі – 60%; Ківерцівському – 60% та Горохівському – 55%.

Під час обговорення члени Громадської ради наголошували на тому, що важливим фактором є й проінформованість мешканців області, мовляв наразі ніхто не проводить освітніх робіт щодо роз’яснення, що робити у випадку бойових дій.