Люструвати нинішнього в.о. начальника Головного управління юстиції Волинського регіону Сергія Карасюка і надалі вимагає житель села Згорани Іван Клок.

Чоловік, який у 1998 році постраждав від неправомірних дій тоді ще оперуповноваженого Любомльського РВ УМВС Сергія Карасюка уже 15 років намагається довести правду.

Нагадаємо, що Івана Клока звинувачували у вбивстві старенької мешканки села Згорани на прізвище Віцинець. Тоді, як розповів Іван Клок, з Києва була вказівка якнайшвидше закрити кримінальну справу і знайти винного. Саме тому у маленькому селі Любомльського району розпочалося справжнє «сафарі». Міліціянти затримували майже усіх молодих чоловіків і катуваннями та знущаннями вимагали «взяти на себе» вбивство старенької. Не винятком став і Іван Клок.

Крім того, колишній міліціонер, а нині головний юрист області Сергій Карасюк відзначився ще й тим, що будучи п’яним, стріляв по місцевому відділенню зв’язку, де якраз працювали люди. Принаймні, таким пам'ятають свого колишнього працівника міліції самі селяни. 

Як вдалося з’ясувати, Сергія Карасюка і звільнили з лав правоохоронців «за скоєння вчинків, що дискредитують звання рядового та начальницького складу УМВС України». Таку відповідь на запит журналістів надав начальник обласного управління МВС Петро Шпига.

Та попри все Сергій Карасюк таки пішов у юстицію.

Не погоджуються із таким розвитком події та з палким бажанням попри все добитися справедливості, Іван Клок знову почав «бити в усі дзвони».

Ми уже писали про те, як селянин відвідав усі владні та силові структури області, всюди написав заяви, і з надією чекав відновлення справедливості.

Згодом Іван Клок знову приїхав до обласного центру регіону, аби особисто прослідкувати за ходом справи, однак як заявив сам пан Іван – звідусіль отримав лише відписки.

Та попри все чоловік не втрачає надії і навіть звернувся до Громадської ради при облдержадміністрації, куди написав таку ж заяву з усіма фактами знущань зі сторони Сергія Карасюка.

Вчора, 27 листопада члени Громадської ради заслухали звернення Івана Клока. На зустріч також запрошували представників прокуратури області, управління МВС та юстиції.

На початку слухання голова Громадської ради Ігор Дильов зачитав лист із прокуратури, у якому йшлося про те, що представників прокуратури на засіданні ради можна не чекати.

Прокуратура на запрошення представників громади Волині відреагувала своєрідно:

«Представник прокуратури області в роботі комісії Громадської ради при Волинській облдержадміністрації згідно закону України «Про прокуратуру» не передбачено повноважень приймати участь у засіданнях комісій Громадської ради при ОДА», - йшлося у листі-відповіді на запрошення. 

Втім, кілька делегатів від запрошених установ таки прийшло – завідувач сектора представництва інтересів держави та органів юстиції в судах (!) Оксана Мельник та старший інспектор з особливих доручень відділу інспекції з особового складу Волинського обласного управління УМВС Олександр Левчук.

Спочатку члени Громадської ради при ОДА поцікавилися у представника з ГУ юстиції, чому свого часу їм було відмовлено у створенні Громадської ради при Головному управлінні. На це Оксана Мельник відповіла, що створення Громадських рад при ГУЮ не передбачено положенням про Головні управління юстиції області.

Потім юристка повідомила, що згідно з розпорядженням Мін’юсту при Міністерстві було створено громадський люстраційний комітет, куди Івану Клоку і слід було б звернутися, адже у своєму листі він вимагає люстрації для Сергія Карасюка.

Проте цю ідею одразу ж поставили під сумнів члени Громадської ради, мовляв як юстиція сама себе люструватиме?

Крім того комісіянти поцікавилися, чи проходять перевірку претенденти на будь-яку посаду в управлінні, адже звільнення за статтею це вагомий фактор, на який потрібно зважати при прийнятті рішення.

На це представник обласної юстиції відповіла, що перевірок працівники відомства не проходять, адже законодавством визначено лише три обмеження – судимість, недієздатність та наявність родичів в органах, у яких хоче працювати претендент.

Однак така відповідь не потішила комісіянтів і вони резюмували, що Оксана Мельник не вповноважена представляти інтереси ГУЮ.

Подібні запитання задавали і представнику обласного управління МВС Олександру Левчуку.

Старший інспектор з особливих доручень відділу інспекції з особового складу Волинського обласного управління УМВС Олександр Левчук повідомив, що свого часу Іван Клок до них звертався та навіть давав свідчення слідчому відділу внутрішньої безпеки обласного управління МВС, які в подальшому скерували в органи прокуратури.

А відповідь прокуратури ми вже публікували раніше, мовляв кримінальне провадження ніхто відкривати не буде, у зв’язку з малою доказовою базою.

Також зауважимо, що на засідання Громадської ради був присутній депутат Волинської обласної ради Василь Столяр, який також озвучив кілька фактів з діяльності нинішнього в.о. начальника ГУЮ Волині Сергія Карасюка.

Депутат повідомив, що у липні 2013 року  Сергій Карасюк був причетний до рейдерського захоплення однієї з волинських компаній.

Зрештою, комісіянти вирішили зібрати усі необхідні документи та інформацію та згодом направити на розгляд у Міністерство юстиції та Генеральну прокуратуру України.