Доброта. Щедрість. Альтруїзм. Такі чесноти, на думку дітей, притаманні волонтерам. Вони знають про це не з книжок: на обласний зліт юних волонтерів з'їхалися кращі з кращих добровольців шкільної армії милосердя. Пише Телевізійний центр Ковель.
“Волонтерські загони, яких уже в області на сьогодні функціонує 934, залучили до такої діяльності понад 18 тисяч дітей різної вікової категорії. Вони турбуються і про пенсіонерів, і про ветеранів, про інвалідів, і про дітей воїнів, які загинули на Сході країни. Їхні добро, їхнє тепло душі та милосердя передається і у їхній справах”, - каже головний спеціаліст управління освіти і науки ОДА Оксана Малащук.
Волинські школярі опанували різні напрямки волонтерства. Допомога військовим, які захищають єдність країни в зоні АТО, на сьогодні затребувана суспільством чи не найбільше.
“В школах Локачинського району діє акція “Напиши листа пораненому”. Діти пишуть свої схвильовані думки та побажання. І ці листи ми потім передаємо пораненим солдатам в Луцький госпіталь.”, - розповідає учениця ЗОШ с.Зубильне Локачинського району Іванчук Марія.
“Нещодавно ми започаткували акцію “Зігрій солдата”. Наші учні, чим можуть, допомагають. Приносять з дому теплі речі. Може, хтось власноруч в'яже шкарпетки, наприклад. Хто приносить куплене, але всі ми допомагаємо” Також малюнки різні ми передаємо для солдатів листи. Є в нас місцевий волонтер Лісецький Віталій Вікторович, який доставляє все це для солдатів”, - говорить учениця Маньківської ЗОШ Локачинського району Іванна Дмитрук.
Бійці батальйону територіальної оборони “Волинь” тримають позиції на передовій, під Дебальцевим вже 2 місяці. В укритті, яке вони облаштували на випадок обстрілів стіна з дитячими малюнками та листами - найдорожче місце для кожного солдата.
”Наша школа доклала немалих зусиль, щоб допомогти людям, які потрапили в АТО, нашим солдатам. Ми збирали гроші, одяг, писали листи. Тобто, це була як матеріальна, так і моральна допомога. В нашій школі є волонтерський загін “Надія”. Всі учні задіяні у волонтерській діяльності..”, - зазначає учениця Луцької міської гімназії №21 Анна-Діана Костромцова.
На обласному форумі учасники ділилися досвідом волонтерської роботи. Брали участь у різноманітних психолого-педагогічних практиках.
“Ми організовуємо акції “Чисте село”, “Чисте довкілля”. Разом з Волинським обласним фондом “Полісся” організовуємо суботники, де очищаємо стихійні сміттєзвалища, береги річок та озер. Садимо дерева, посадили майже 1 га соснового лісу... Посадили алею берізок в пам'ять про загиблих майданівців”, - розповідає про зроблене заступник директора ЗОШ села Маяки Луцького району Людмила Міленіна.
“Ми започаткували волонтерську програму, де наші дітки допомагали вихованцям організації “Реабілітаційний центр” - дітям з особливими потребами - робити спеціальні вправи на воді. Наступним кроком був проект у Чарльстоні, де наші дітки побачили, як саме волонтери Америки працюють з неповносправними дітками. В нас надзвичайно гарна співпраця з нашим ДНЗ №7. Хто такий волонтер? Це той, хто має серце, наповнене любов'ю і душу, яка випромінює добро”, - каже директор Ковельської міської гімназії Олена Вальчук.
Добрі справи школярів порадували і досвідчених представників волонтерського руху в області.
“Я дуже задоволена. Для мене це як бальзам на душу. Діти-волонтери дуже активні. Вони відвідують і одиноких пенсіонерів, і ветеранів. І скрізь допомагають. Усім волонтерам , а 5 грудня буде наше свято, бажаю творчої наснаги, добра для того, щоб допомагати нашим хворим і немічним людям ”, - каже голова волонтерського загону “Пенсіонер” обласної ради ветеранів Галина Морохова.
Для учасників обласного зльоту волонтерів господарі форуму підготували міні-концерт за участю вокально-хорового гуртка ковельських гімназистів.