Біженці зі сходу України в Росії не отримують обіцяного житла та матеріальної допомоги. Замість цього вони змушені місяцями працювати, не отримуючи грошей, під загрозою повернення назад на Донбас.

Про це лідер російської опозиційної партії "Яблуко" Сергій Мітрохін пише у своєму блозі на "Ехе Москви", - повідомляє Обозреватель.

За його словами, до лідера мордовського відділення "Яблука" звернулася з колективним листом група переселенців з України, розміщених в селі Атьма Ромодановського району Республіки Мордовія.

"Люди розповідають, що їм, як і іншим мешканцям табору біженців, надійшла пропозиція про роботу в регіоні. Обіцяли" підйомні "по 100 тис. Кожному (близько 2 тис. Доларів - ред.). Від держави за 4 місяці до цих пір ніхто не отримав ні копійки, в тому числі і на тимчасовий притулок. Їх розмістили у себе жалісливі місцеві жителі ", - повідомив Мітрохін.

"Поселившись в їх будинках, біженці уклали трудові договори з місцевим підприємцем Євгеном Чалов, власником сільськогосподарського підприємства. Він, природно, є близьким родичем (братом) голови районної адміністрації, на контролі у якого повинен був знаходитися питання про біженців", - йдеться в блозі .

"У перші ж дні бізнесмен видав шістьом головам сімей по 90 тисяч рублів для облаштування, вказавши купити тільки меблі та побутову техніку. Одяг в витрати не входила, в тому числі і дитяча. Тому зараз дітям (та й дорослим) на вулицю краще не виходити - щоб уникнути ризику обмороження. Після того, як кошти були витрачені, підприємець оголосив, що дав гроші в борг і буде примусово вичитувати їх по 10% від зарплати працівників. у трудових договорах зарплата не вказана, а в договорах житлового найму не встановлена плата за житло : їх своїм рішенням визначає сам підприємець. Із зарплати також віднімається вартість харчування, внаслідок чого працівники залишаються повинні керівництву, і борг тільки зростає ", - підкреслив російський політик.

За словами Мітрохіна, це "промовистий факт виникнення на території РФ боргового рабства, яке Солон скасував в Афінах на початку 6 ст. До нашої ери".

Біженці стверджують, що за три місяці жодного разу не отримували зарплату, терплять постійні образи і залякування з боку керівництва підприємства, позбавлені засобів існування і доведені до відчаю. Після відмови однієї з родин вступити в програму переселення співвітчизників (зі страху опинитися в боржниках у держави), підприємець звільнив її членів, в результаті чого люди були змушені повернутися на Донбас.

Як підкреслив лідер "Яблука", мордовська випадок - далеко не поодинокий. Інформація про митарства біженців надходить з Тюменської області, Забайкалля, Краснодарського краю.

Як повідомляв "Обозреватель", ще 25 липня на нараді в Єкатеринбурзі заступник керівника ФМС РФ Сергій Калюжний заявив, що чисельність українських біженців в Росії досягла 2,7 млн осіб.

При цьому лише кілька сотень людей офіційно мають статус біженців, що дозволяє розраховувати на повноцінну допомогу від РФ