На харчування одного пацієнта обласної психіатричної лікарні виділяється всього 5 гривень. На медикаменти – 7. Нині там лікується більше 30 бійців АТО. І коли до військового госпіталю навідуються частіше, то в психіатричній лікарні – тієї допомоги не вистачає. Пише Інформаційне агенство Волинські новини.

«В основному лежать пацієнти з посттравматичними стресовими розладами. Дехто був 70 днів у полоні … Психіка не впоралась з пережитим. Люди бачили дуже багато і потребують лікування, уваги. На ліки виділяється надзвичайно мало, тому все тримається здебільшого на волонтерах. Вони приїжджають, беруть списки в начмеда, які ліки потрібно, і роздають кожному адресно.

Зараз хлопці нарешті ожили. Коли перші волонтери приходили, вони були злякані, соромилися. Їм організували гарячий борщ з пампушками на День захисника Вітчизни, був концерт. А сьогодні до них приходили дітки. Вчора хлопці й дівчата приходили з гітарами й співали разом, щоб попішити настрій», - розповідає про будні бійців, які лікуються в обласній психіатричній лікарні психолог Олена Звєрєва і запрошує волонтерів до співпраці.

Напередодні свят пацієнтам психіатричної лікарні вручили продуктові набори від Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Заступник голови правління Фонду Ірина Констанкевич розповідає, що за допомогою для цих бійців звернулися волонтери. Днями на кухню вони завезли овочі, крупи. А в Фонді, натомість, вирішили оформити індивідуальні продуктові пакети з калорійною їжею, аби бійці якнайшвидше набиралися сил, і щоб ця допомога сповна дійшла до адресатів. Допомагали роздавати пакунки волонтери-студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

«Ми дякуємо, що ви у нас є, що витримали випробування подіями на сході України, взяли на себе те, що мали б на себе взяти всі. Бажаємо, щоб ви повернулися до своїх родин, щоб все було добре у ваших сім’ях. Наближаються свята, і хочемо вас привітати, підтримати. До нас можна звертатися за допомогою, наш Фонд для цього й призначений», – зазначила Ірина Констанкевич.

Та результатом праці задоволені і представники Фонду, і Олена Звєрєва, і самі пацієнти.

«Нас не ображають, все добре. Дякуємо, що нас не забувають. Приходьте, будемо дуже раді», - скромно кажуть бійці.

Олена Звєрєва розповідає: «Дехто з бійців лежить в лікарні таємно від родичів. Навіть їхні сім’ї не знають, де чоловіки лікуються, аби потім не було пересудів, бо «потім діти будуть боятися, дружина».

А ще є питання з висновками лікарів психлікарні, які анульовують військові лікарі. З її слів, багатьох, хто згідно з висновком психіатрів непридатний до служби, знову відправляють до війська, нехтуючи порадами кваліфікованих фахівців.

«Там немає психіатра. Якщо 5 лікарів вищої категорії підписуються під цим висновком, то анулювати цей діагноз, згідно з протоколом, лікар без фахової підготовки не мав би», - каже вона. І тут зарадити цивільний заклад не може. Тому Олена Звєрєва наголошує: бійці можуть звернутися до військової прокуратури зі скаргою на те, що їм не надається належна медична допомога, що їх визнали незаконно придатними.


Дехто з пацієнтів розповідав, що приходив до Фонду за фінансовою допомогою, інший – побував у Буковелі, де вельми сподобалося, лишень снігу не було. Власне, допомагати пацієнтам закладу у Фонді пообіцяли й надалі.