Законопроект № 1295 про відповідальність за непокору в рядах силовиків відкликаний на доопрацювання. Про це у Facebook написав телеведучий Олексій Мочанов.

Нагадаємо, раніше громадськість законопроект № 1295 назвала «диктаторським, який схожий на «закони 16 січня»».

Мочанов зазначив, що йому в особистому повідомленні в соціальній мережі прийшов лист від ініціатора проекту закону № 1295 народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Ірини Фриз.

«Прийнято рішення про відкликання законопроекту № 1295 до розроблення його нової редакції та проходження громадського обговорення до моменту реєстрації», - написав він.

Фриз йому написала: «Інформую. Проект закону № 1295, який я запропонувала, не несе загроз громадянському суспільству. Проте в демократичній державі існує практика обговорення і консультацій як в експертному середовищі, так і на рівні суспільства. Робоча група, яка була створена з правозахисниками, буде допрацьовувати це питання для того, щоб правове поле було врегульовано і в цій сфері. Враховуючи остаточні висновки і пропозиції, які були сформовані робочою групою з редакції законопроекту, зауважень, що надійшли від шановного Євгена Захарова, прийнято рішення про відкликання законопроекту 1295 до розробки нової його редакції і проходження громадського обговорення до моменту реєстрації». Раніше повідомлялося, що коаліція пропонує позбавляти волі на термін від 3 до 10 років за заклик до непокори силовикам. Відповідний законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за заклик до непокори» був зареєстрований в Раді 9 грудня. Згідно з законом, заклик до відмови працівника правоохоронного органу (Держприкордонслужби, ЗСУ, Нацгвардії, СБУ) виконати наказ начальства карається позбавленням волі до 3 років. У разі, якщо заклик виходить від групи осіб або спричинили тяжкі наслідки, порушника можуть засудити до позбавлення волі від 3 до 7 років, а в умовах воєнного стану строк зросте до 10 років.

У разі, якщо до непокори закликає працівник правоохоронного органу, йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. «Законопроектом передбачається, що кримінальна відповідальність настає лише в разі, коли заклик до непокори стосується лише законного наказу начальника. Таким чином, законопроект дозволяє зберегти можливість уникнути відповідальності у випадках закликів, пов'язаних з незаконними наказами начальника, що суперечать Конституції України, як, наприклад, під час Революції Гідності 2014 року», - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

Наголошується, що найбільша кількість порушень такого роду здійснюється на території Луганської і Донецької областей, а також відбувалася під час початкової фази дестабілізації ситуації в Криму.