Волинських педагогів навчали виживати у польових умовах. Так, з 8 по 10 грудня 2014 року Волинський обласний Центр туризму, спорту та екскурсій взяв участь у навчально-практичному семінарі у Закарпатті для вчителів, керівників туристсько-краєзнавчих гуртків з різних регіонів області. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Крім теоретичної підготовки, основним завданням семінару було здійснення походу з ночівлею в польових умовах.

Фахівці Центру туризму на чолі з керівником Леонідом Толстіхіним спланували досить складний маршрут, який передбачав сходження на гори Великий Верх (1598 м) та Стій (1681 м) Міжгірського району Закарпатської області. Протяжність походу становила близько 23 кілометрів з перепадами висоти понад 1100 метрів.

У перший день учасники походу розбили наметовий табір на Воловецькому перевалі біля підніжжя гори Великий Верх, щоб на наступний день здійснити сходження, згідно наміченого маршруту.

Похід видався не з легких. Чим вище піднімалась група, тим суворіше випробувала туристів і погода. Штормовий вітер зі снігом додавав чималих труднощів. Врешті, коли першу вершину підкорили, швидко розгорнули прапори біля тригонометричного пункту геодезичної мережі для групового фото і, не затримуючись, вирушили далі.

Погода погіршувалась, видимість була досить обмеженою, тому довелося чітко виконувати вказівки керівника та дотримуватись правил руху в поході.

Далі 4 кілометри гребенем хребта до гори Стій. При хорошій погоді з вершини відкривається чудовий вид на один з найбільших карпатських хребтів – Полонина Боржава. Проте цього разу волинським туристам не пощастило з погодою. На вершині гори Стій стоїть високий бетонний стовп, неподалік є хрест, а на площадці трохи нижче – круглі бетонні фундаменти колишніх радіолокаційних ракетних систем. Швидке фото на пам’ять, короткий перепочинок і повертаємо назад.

Уже внизу біля свого табору втомлені, але задоволені від проходження досить складного маршруту, учасники походу мали можливість поділитись своїми враженнями та відчуттями, набутим досвідом. Директор обласного Центру туризму Леонід Толстіхін зазначив, що саме туризм дає змогу використовувати різноманітні навчально-виховні методи для всебічного розвитку дітей та молоді, зміцнення їх здоров’я, формування важливих вмінь і навичок підготовки до самостійного життя, самореалізації, соціальних та національно-патріотичних цінностей, організації змістовного дозвілля та відпочинку. А навчити може лише той педагог, який сам добре володіє необхідними вміннями та має відповідні знання.

Враховуючи події на сході України, особливо акцентується увага на державному рівні щодо національно-патріотичного та фізичного виховання дітей, формування культурних та соціальних цінностей. Туристсько-краєзнавча робота є одним з основних напрямків позашкільної роботи, який дозволяє оптимально використовувати різні форми та засоби для виховання дітей та молоді. Вивчаючи рідний край, набуваючи вмінь і навичок самообслуговування під час походів та подорожей, відбувається підготовка самодостатнього, національно свідомого, здорового громадянина України.