Представники волинського Правого сектору на чолі з Павлом Данильчуком сьогодні у Маневицькому районі затримали людей, які займалися незаконним видобутком бурштину.

Про це вони повідомили вчора ввечері, 12 грудня, під час брифінгу, який організували з цього приводу.

Активісти розповіли, що на Маневиччину поїхали через те, що до них звернувся чоловік, якого 5 годин тримали скованим в кайданках невідомі люди. Як виявилося потім, це були люди з числа бурштинокопачів.

«Коли ми їхали, то бачили в лісі багато машин і десь сотню людей. Ми спочатку не знали хто це. Нам подзвонили і сказали, що невідомі люди затримали чоловіка, прикували його наручниками і тримають вже 5 годин. Ми зразу ж виїхали і випадково натрапили на людей, які незаконно копали бурштин», - розповів очільник Правого сектору на Волині Павло Данильчук.

Активіст запевняє, що їм вдалося затримати близько 15 людей, кілька з яких є мешканцями Рівненської області. Представники Правого сектору одразу ж викликали правоохоронців на місце події.

Після цього копачів «сонячного каменю» одразу ж доставили до Маневицького райвідділу, а за фактом незаконного видобутку бурштину уже відкрили кримінальне провадження.

«Слідчий, коли приїхав на місце події, – він був шокований. І я на власні очі побачив до чого це може призвести. Це ж свіжовикопані ділянки і не відомо, що з ними буде далі робитися», - розповів Павло Данильчук.

Активіст запевняє, що мало не вся площа Маневицького лісу перекопана бурштинокопачами. І що волинським «сонячним камінням» зацікавилися люди з Рівненщини, мовляв Волинь для них це «земля ще не обітованна».

«Ділки якісь вирішили зайнятися цим ділом, вони скидаються, в вкладають в це гроші, вони купляють ці всі помпи. Як мені пояснили, то на це йде не одна тисяча доларів. Потім приїжджають на місця в основному китайці, зразу з готівкою. Також приїжджають представники з Польщі або з Прибалтики, але в основному на Польщу його перевозять».

Наостанок активісти Правого сектору додали, що лише при постійному та серйозному контролі з боку як влади, так і правоохоронних органів незаконному видобутку бурштину можна бути запобігти.