У Луцьку на перехресті вулиць Дубнівської та Карпенка-Карого у четвер, 11 грудня, затримали псевдоволонтерів. Чоловіки підходили до вікон автомобілів та просили гроші. 

Бійці «Айдару» та активісти «Самооборони Волині» затримали людей у військовій формі та бронежилетах, які збирали у Луцьку гроші на допомогу цьому батальйону, при цьому забирали 8% собі. Повідомляє Громадське.Волинь.

Троє «волонтерів» представилися Костянтином Сметаніним, Богданом Сліпачком та Дмитром Рубахою. Останній стверджував, що 1999 року народження. Всі троє кажуть, що проживають у Львові. Однак перевірити це не вдалося, бо жоден із «волонтерів» документів, що засвідчують особу, не надав.

Вони розповіли, що працюють на волонтерських засадах на дочірнє підприємство «Житлово-експлуатаційна контора відкритого акціонерного товариства «Львівського ДБК-2». Хоча самі ж визнають, що умови не зовсім волонтерські, адже собі беруть 8% зібраного. Наприклад, 11 грудня вони разом зібрали 2708 гривень за 4 години. Тобто в кишеню тільки за цей збір – 216 гривень.

Таксу виправдовують тим, що нібито покривають грошима власні витрати, адже працюють не в рідному Львові, а у Луцьку.

У договорі про надання послуг на волонтерських засадах між кожним із збирачів та дочірнім підприємством ЖЕК ВАТ «Львівського ДБК-2», який вони надали, йдеться, що збирачі дійсно працюють на це дочірнє підприємство. Також там є пояснення, чому раптом житлово-експлуатаційна контора почала збирати гроші на «Айдар».

«Дочірнє підприємство «Житлово-експлуатаційна контора відкритого акціонерного товариства «Львівського ДБК-2»», далі – Замовник, в особі Генерального директор Мазура Любомира Миколайовича, що діє на підставі Меморандуму про взаєморозуміння між Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах та органах місцевого самоврядування…», - йдеться у договорі.

У Меморандумі, що також опинився серед документів, знайдених у збирачів, йдеться, що «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах та органах місцевого самоврядування», нібито теж уклав Меморандум про співпрацю із Національною гвардією України.

Цікаво, що на цьому документі стоять підписи, які нібито належать голові ВГО ВЦБК Ф. П. Мілевському та командиру Прикарпатського підрозділу «Едельвейс» Національної гвардії України полковник В. І. Солтис.

Отже, якщо повірити документам, якими оперують такі «волонтери», то виходить, що їх зв’язок із Нацгвардією закріплюється договором та двома меморандумами.

Дочірнє підприємство «Житлово-експлуатаційна контора відкритого акціонерного товариства «Львівського ДБК-2» справді існує. У бізнес-каталогах повідомляють, що його можна знайти за адресою – 79037, Львів, вулиця Творча, 8. Цю адресу також називають «волонтери». Мовляв приходили туди, щоб забрати свої 8% зібраного.

У єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців справді є дані про те, що директором підприємства є Любомир Мазур. Серед видів діяльності підприємства за КВЕД (класифікатором видів економічної діяльності) вказано лише 81.10 – комплексне обслуговування об’єктів.

ВГО «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах та органах місцевого самоврядування» офіційно зареєстрований у Дарницькому районі Києва на вулиці Карла Маркса, 7. Керівником наразі справді є Федір Мілевський.

Самого Мілевського пов’язують із Асоціацією біженців з окупованої української території «Півострів Крим». Його ім’я згадується зокрема в контексті планів боротьби із корупцією, а також критичних зауважень на адресу прихильників євроінтеграції у грудні 2013 року.

Саме він, нібито, поставив підпис у меморандумі ВГО «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах та органах місцевого самоврядування» та батальйоном Національної гвардії «Едельвейс».

Цікаво, що жодної інформації про Прикарпатський підрозділ «Едельвейс» Національної гвардії України знайти не вдалося. На офіційному сайті Західного територіального командування Нацгвардії немає інформації про такий підрозділ.

Підрозділ спецназу «Едельвейс» відомий тільки у складі російської армії. Зокрема це підрозділ поніс великі втрати у бою за Донецький аеропорт із українськими «кіборгами».

Та й достовірність документів у частині зв’язку волонтерів із збройними формуваннями можна легко поставити під сумнів. Так, у договорі про надання послуг на волонтерських засадах, який нібито укладали між ЖЕК ВАТ «Львівського ДБК-2» та збирачами йдеться: отримувачем волонтерської допомоги є НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ УКРАЇНИ («АЙДАР», 24 батальйон спецпризначення).

Однак «Айдар» насправді перебуває у підпорядкуванні Міністерства оборони, а не Національної гвардії (Міністерство внутрішніх справ).

Можна припустити, що таку маніпуляцію укладачі цих «папірців» допустили, щоб ввести в оману довірливих лучан. Адже на скриньках, які вони мали, були шеврони саме «Айдару», а меморандум нібито підписали із Нацгвардією.

Зі слів самих збирачів - Костянтина Сметаніна, Богдана Сліпачка та Дмитра Рубахи, - вони всі зі Львова, а рейди робили не тільки у Луцьку, а й в інші міста, наприклад Сметанін збирав гроші ще й у Дрогобичі.

Після перевірки документів, пластин на бронежилетах та контактів цих «волонтерів» самооборонівці відправили їх у міськвідділ міліції. Однак правоохоронці за них взятися відмовились, мовляв, «у суді дана справа безперспективна». Тому збирачі успішно поїхали у Львів. А гроші з їх скриньок (2708 гривень, зібрані «на трасі» за 4 години) передали Самообороні. Активісти кажуть, що передадуть ці гроші для забезпечення справжніх айдарівців.