У Луцьку хочуть забезпечити прозорість та підзвітність використання коштів у дитячих садочках. Про це йшлося 15 грудня під час прес-конференції. Пише Волинський інформаційний портал.

Представниця Волинського інституту права Ірина Гайдучик розповіла, що в процесі реалізації проекті зі встановлення тривожних кнопок у дитсадках виникала низка питань. Так, експерти дійшли до висновку, що в ДНЗ потрібно створити ефективні інструменти залучення додаткового фінансування на вирішення проблем садочків, впровадити механізми, які б підвищили рівень довіри та співпраці батьків та адміністрації ДНЗ та впроваджувати принципи прозорості й підзвітності.

Власне, мінімальний рівень довіри батьків до адміністрації ДНЗ є, адже батьки таки здають кошти на потреби садочків. Утім варто зробити цей процес прозорішим, щоб не виникало конфліктів усередині навчального закладу.

Отож, Волинський інститут права вирішив запровадити проект із забезпечення прозорості й підзвітності використання коштів у дитячих садочках. У січні планується проведення громадського моніторингу, до якого залучать експертів, депутатів, громадських діячів. У процесі моніторингу визначатимуть реальні потреби ДНЗ, джерела наповнення бюджетів садочків, проблеми партнерського діалогу, взаємопідзвітності адміністрації та батьківського комітету.

Планується створити робочу групу, яка вивчатиме практику інших міст, напрацьовуватиме власні проекти локальних актів і рішень. Президент Волинського інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив Петро Лавринюк зауважив, що наразі дитячі садочки мають тільки два джерелафінансування: бюджетні кошти і гроші батьків. Натомість альтернативних джерел фактично немає.

«Це велика прогалина», - підкреслив він. За словами Лавринюка, всі розуміють, що однозначно стовідсоткового бюджетного фінансування не буде. «Але тут постає питання в ефективному менеджменті. Не перекладати всі проблеми на плечі батьків, а використати стратегію залучення коштів з інших джерел», - підкреслив президент ВІПГІ і наголосив на важливості прозорого партнерства з юридичними особами, фондами, приватними структурами, яке було б урегульоване локальними нормативними актами.

Однак автори проекту наголошують: найперше потрібно провести моніторинг діяльності дитячих садочків, на основі якого можна буде складати стратегічний план та розробляти проекти нормативних актів