Нещодавно до господарського суду Волинської області звернулись фармацевти з проханням стягнути з обласного управління охорони здоров’я гроші, за продані «безкоштовні» ліки. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Зокрема, дирекція аптеки «Вестфарм» з Нововолинська просила суд стягнути з управління охорони здоров'я Волинської ОДА 25,575 тис. грн. заборгованості і в рамках часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Справа в тім, що у жовтні 2012 року у Волинській області стартував пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Цю ідею активно популяризував покійний губернатор краю Борис Клімчук, який і сам страждав на такі недуги. Даний проект впроваджували з метою зниження захворюваності населення на гіпертонічну хворобу, ішемічну хворобу серця та судинні ураження мозку. Таким чином, задля підвищення доступності лікування у рамках проекту на державному рівні було передбачено фінансування, за рахунок якого здійснювалось відшкодування аптекам за відпущені ліки хворим на ці недуги. Однак аби отримати ці препарати пацієнти мали пред’явити в аптеці відповідний рецепт від лікаря, оскільки вони підлягали суворій звітності.

Тож до реалізації пілотного проекту було залучено 44 суб'єкти господарювання, які торгують лікарськими засобами. Таким чином вже у 2013 році Волинь отримала на реалізацію проекту субвенцію з держбюджету в розмірі 3908,3 тис. гривень. Проте вже у липні 2013 року урядовці з МОЗ заявили, що Волинь у числі тих областей, які найгірше реалізовують даний проект. Як наслідок, обласна влада прийняла рішення збільшити кількість аптечних закладів, через які здійснювався продаж ліків від гіпертонії, до 75.

Загалом, вже 20 листопада 2013 року аптечні заклади області подали реєстрів на часткове відшкодування вартості лікарських засобів, відпущених для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, на суму 3754.3 тис. грн., що уже перевищило обсяги передбачених коштів на 11 місяців 2013 року на 407.5 тис. грн. Реальний залишок асигнувань становив 154 тис. грн., однак поступлення реєстрів з аптек продовжувалось. Таким чином, було тимчасово призупинено виписку рецептів для пільгового забезпечення. Однак, процес відпущення лікарських засобів неможливо було зупинити миттєво. І вже у грудні аптеки запросили на відшкодування вартості лікарських засобів 4138.2 тис. грн., що на 229.9 тис. грн. перевищило загальну суму коштів виділених на 2013 рік.

Незважаючи на неодноразові звернення обласної державної адміністрації до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров'я України щодо виділення додаткових коштів для розрахунків з аптечними закладами за відпущені лікарські засоби у листопаді 2013 року - дане питання так і залишилось не вирішеним.

Попри це, Господарський суд Волинської області вирішив задовольнити позов і стягнути з Управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації на користь приватної фірми Аптека «Вестфарм» 25,5 тис грн. заборгованості.