У Господарському суді Волинської області розглядається справа за позовом ПАТ «Аграрний фонд» до державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» про стягнення більше 22 мільйонів гривень збитків.

Свою позицію позивач пояснює тим, що свого часу ПАТ «Аграрний фонд» передав «Луцькому КХП №2» зерно на зберігання, а, мовляв, коли мова зайшла про те, що зерно потрібно повернути виявилося, що його немає.

Раніше ПАТ «Аграрний фонд» уже стягнув майже 29 мільйонів гривень з інших контрагентів, які свого часу придбали спірне зерно у «Луцького КХП №2», однак тепер намагаються стягнути кошти за те ж зерно, але уже у самого «Луцького КХП №2».

Про це в суді заявляє представник позивача Олег Пронін. Він не приховує того, що долю зерна, яке було продане «Луцьким КХП №2» іншим компаніям, уже вирішено трьома судовими рішеннями, які, до речі були на користь саме ПАТ «Аграрний фонд».

Однак тепер позивач намагається довести, що невідомо, яке саме зерно продавав свого часу «Луцький комбінат хлібопродуктів №2».

Через це, у ході розгляду справи позивач збільшив свої позовні вимоги з 22 мільйонів аж до 62-ох мільйонів і тепер «ціна питання» зросла на 40 мільйони гривень.

У свою чергу представник «Луцького КХП №2» Валентин Романюк переконував суд у тому, що згідно з результатами звірки, яку проводили самі працівники підприємства – борг перед ПАТ «Аграрний фонд» становить близько 6 мільйонів гривень.

Саме тому колегія суддів Господарського суду під головуванням Софії Костюк уже тричі зобов’язувала сторони по справі провести взаємозвірку рахунків, для того, аби визначити точну кількість нестачі зерна, а уже після цього і суму збитків.

Проте опоненти, вочевидь, не хочуть сходитися і спільно вирішити усі питання. Натомість позивач постійно надсилає на адресу «Луцького КХП №2» акт звірки, який ПАТ «Аграрний фонд» зробив на основі наявних у них документів. Відповідач у свою чергу відмовляється підписувати такий акт звірки і надсилає свій варіант, у якому зазначено лише 6 мільйонів гривень збитків.

В результаті виходить два протилежні акти звірки і обидва підписані лише однією стороною, яка його готувала.

Сьогодні було чергове судове засідання по цій справі і колегія вкотре зобов’язувала сторони провести взаємозвірку та досягти спільного результату. Та все ж сторони проігнорували ухвалу і знову взялися доводити своє.

Крім того представник «Аграрного фонду» Олег Пронін заявив клопотання про проведення судової експертизи, яку, на їхню думку, повинен провести Київський науково-дослідний інститут судових експертиз. При цьому позивач заявив, що усі необхідні документи ПАТ «Аграрний фонд» без проблем надасть експертам.

Така позиція ПАТ «Аграрний фонд» дещо знітила колегію суддів.

В результаті судді таки задовольнили клопотання позивача, але за умови, що експертизу буде проводити Волинське відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, а питання експертам підготують обидві сторони, а не лише позивач. Разом з тим судове провадження по цій справі зупинено на час проведення експертизи.