З приводу добудови кількох поверхів до однієї з новобудов у Луцьку вже відкрита кримінальна справа. А тим часом в області мізкують, як зробити, щоб і мати змогу рятувати людей в разі НП, і як не відбити охоту від будівництва багатоповерхівок. Пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Нагадаємо, забудовники часто самовільно добудовують додаткові поверхи у дев’ятиповерхівках. Врятувати мешканців таких будинків рятівники не зможуть через брак спецтехніки. Адже на озброєнні рятівників відсутні автодрабини, які дозволяють досягти вище 9 поверху. А в Луцьку взагалі додумалися: до 9-поверхівки на вулиці Сухомлинського, 11, добудували ще кілька поверхів. Нині по цьому факту відкрили кримінальну справу.

Про це йшлося під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 17 грудня.

Як пояснила заступник начальника Держархбудінспекції в області Ольга Жига, згідно з чинним законодавством, інспекція небагато інспектує. Під час виконання проектних робіт вона впливати не може. Перевіряти після здачі можуть лише об’єкти 4-5 рівня (великі заводи, об’єкти підвищеної небезпеки), або об’єкти, які фінансуються з держбюджету. А дозвіл на введення в експлуатацію взагалі надають в Києві.

Інспекція може лише перевіряти об’єкти, які розпочали будівництво, чи відповідають вони проекту, чи ні. Функція інспекції - контроль за дотриманням ведення будівельних та підготовчих робіт.

За будівництво несуть відповідальність двоє: проектанти і власник, пояснив начальник обласного управління містобудування і архітектури Юрій Казмірук. Він зауважив, починаючи добудову поверхів на вулиці Сухомлинського, 11, замовник мав розробити повноцінний проект з розрахунками, чи витримають несучі конструкції додаткові поверхи, з урахуванням усіх комунікацій. Те, що зробили забудовники – пряме порушення і нині там вже є кримінальна справа, каже Ольга Жига.

Він додав: обмежувати забудовників кількістю поверхів ніхто не має права, враховуючи скільки коштує земля під забудову. Тож, не виключено, що на Волині ще з’являться 12-16-поверхові будинки. І за умови проходження всіх процедур, ніхто їм не заборонить будувати такі об’єкти. Адже саме життя диктує: земля надто дорога, щоб на ній будувати 2-3-поверхові будинки.

В такому разі виникає закономірне питання: як же бути рятувальникам у випадку НП на поверхах, куди не можуть дотягнутися пожежні драбини? Юрій Казмірук запропонував вихід з цієї ситуації: всі забудовники повинні сплачувати пайовий внесок в розвиток інфраструктури населеного пункту. Розпорядниками цих коштів є органи місцевого самоврядування. Саме вони можуть передбачити використання цих грошей на закупівлю необхідної спецтехніки для рятувальників.

Власне, таку рекомендацію й записали в протокол засідання комісії.