Вона, щоб звести зі світу чоловіка-нелюба, знайшла ворожок і найняла убивцю.

Не так давно мешканці Старого Загорова Локачинського району дізналися, що влітку 1663 року у маєтку тутешнього шляхтича Яна Загоровського гостював майбутній гетьман України Іван Мазепа і закохався у його дружину Олену. Про цей маловідомий історичний факт у листі редакції «Вісник і К» повідомив уродженець села професор Львівської політехніки Василь Чабан. Разом з місцевим краєзнавцем Миколою Маначинським вони ініціювали та були одними зі спонсорів спорудження у селі пам'ятника на честь перебування тут Івана Мазепи.

Мазепі було 24 роки

І ось ми у Старому Загорові. На самому краю села при дорозі стоїть пам'ятник, на якому зображено майбутнього гетьмана та незвичайної вроди місцеву дворянку Олену Загоровську. Місце обрали не випадково - тут колись був центр села, храм, кладовище, стояв маєток. Про все це, а також про кохання Івана Мазепи та заміжньої Олени Загоровської нам розповідає вчитель історії місцевої школи Ігор Баран, який досліджував цей факт.

- Кілька років тому прочитав краєзнавчий нарис Богдана Бернадського про Локачі «Дорога в часі». Там згадується Іван Мазепа та Загоровські. Мене це зацікавило, тому що я вивчаю цю родину, маєток якої був у Старому Загорові. Батько Бернадського, теж історик, мені підказав: «Шукай, там була жінка замішана». Згодом я став вивчати царську історіографію, дослідження біографів гетьмана. Молодість Мазепи до того туманна, що важко розібратися. Як він потрапив сюди? Все заплутано, - розмірковує Ігор Васильович. - Дід Мазепи мав маєток в Маковичах. Але чи це Маковичі Турійського району, чи інші, невідомо - тодішня Волинь не збігалася з територією теперішньої. Міг приїхати і до спільних із Загоровськими родичів. Сучасний біограф гетьмана Сергій Павленко достовірним вважає любовний роман між Мазепою та Оленою Загоровською, який міг тривати влітку 1663 року, бо весною Іван ще був при польському королівському дворі, а восени - вже у маєтку батька. Мазепі на той час минуло 24 роки, скільки Олені - невідомо.

Обдарували служницю, яка знала про роман

І врешті Ігор Васильович натрапив на статтю Івана Каманіна «Мазепа и его прекрасная Елена», яка була надрукована у часописі «Киевская старина» 1886 року. На основі Володимирських гродських книг Іван Каманін пише про десятилітній судовий процес, на якому Мазепу та Загоровську звинувачують у замаху на її чоловіка Яна. У справі фігурують свідчення слуг про роман, а також любовний лист Мазепи до Олени, у якому він натякає, що вб'є Яна.

З цієї статті дізнаємося, що для Яна Загоровського це був другий невдалий шлюб. Олена була молодою і красивою, а він - старим. До жінки линули молоді залицяльники. Серед її коханців були князь Вишневецький, якийсь Убиш, інші приїздили під вигаданими прізвищами. Коли Мазепа гостював на Волині, їздив до маєтку Яна Загоровського, танцював з його дружиною, гуляв з нею в саду. Згодом пара стала уникати сторонніх. Що відбувалося між ними, знала приживалка Олени Щепановська, яка була зобов'язана повідомляти про небезпеку. Коханці щедро винагороджували цю жінку: від Мазепи їй дісталася оксамитова соболина шапка, кілька червоних злотих, а Олена одягнула її у власну оксамитову сукню. Майбутній гетьман обдарував і свою кохану - срібну позолочену посудину з бальзамом, алмазний перстень, кілька турецьких хусток. Мазепа став дивитися на її чоловіка як на перепону до щастя. Написав їй листа, що по дорозі до Реушок (очевидно, Ревушки Турійського району) вб'є його. Та лист перехопив зраджений Ян. Згодом він назовсім виїхав у Володимир, де служив суддею.

Олена відчула незавидність свого становища. Адже Мазепа скоро заховався серед козаків (існує версія, що через судовий процес). Тому Олена намагалася повернути любов чоловіка з допомогою ворожок та знахарок, яких знайшла її мати Ковалевська. Коли ж спроба помиритися з чоловіком не вдалася, Загоровська зважується навіть чарами зжити нелюба зі світу. Коли Ян захворів і його вилікували протиотрутою, Ковалевські знайшли вбивцю, якому щедро заплатили. Але від смерті шляхтич втік до Любліна і став посилено клопотатися про розлучення з дружиною через її невірність та чародійство. Олена зрозуміла, що все втрачено, тому забрала дорогий одяг і виїхала до матері в Кисилин, сказавши на прощання приживалкам: «Тепер уже не скоро чи ніколи тут не буду».

- Розлучена Олена й далі мала залицяльників. Невідомо, чи були у неї діти з Яном, яка його подальша доля, - продовжує Ігор Баран. - В історичних подіях згадується, що під час бою на Тернопільщині у 1690-х роках Загоровський загинув. Там досі є могила, але чи то цей Ян - не знаю. Також невідомо, чи були діти в Мазепи і Загоровської. Швидше за все, ні. У цій давній заплутаній історії мене цікавить достеменний факт - Мазепа дійсно був на Волині. Тому небайдужі загорівчани поставили у селі пам'ятник - так вшанували перебування у нас Івана Мазепи.