Розвиток подій на ринку алкогольної продукції свідчить, що ділки з ТОВ «Галичина-Табак» повністю ігнорують рішення Волинської облради, продовжують самовільно використовувати символіку Волині на етикетках алкогольної продукції, тим самим плюючи на громаду і рішення влади. Якщо на першому етапі ці спритники офіційно зареєстрований товарний знак використовували в іншому вигляді із внесенням змін до нього символіки Волині, то зараз вони рухаються далі і роблять спробу приватизувати цю символіку.

Про це свідчать результати патентного пошуку на сайті Українського інституту промислової власності (перелік товарів і/або послуг) за класифікацією горілка. Очевидно, що ТОВ «Галичина-Табак» проводить реєстрацію торгового знаку «Корона Вітовта «Етнос Полісся» з використанням гербу Волинської області..

Нагадаємо, що ТОВ «Галичина-Табак» звернулось до обласної ради з проханням надати їм дозвіл на використання герба Волині на етикетках алкогольної продукції, яка випускається під торговою маркою «Етнос Полісся». 26 вересня цього року під час засідання 30-ї сесії обласної ради депутати відмовили прохачам. Однак власників підприємства – Любов Сухомлин та її сина Антона це не зупинило, тож попри заборону вони продовжили реєстрацію торгового знаку. Заявку (№m201403374) до Українського інституту промислової власності було подано ще 11.03.2014. Наразі вже проведено реєстрацію первинних документів, попередню експертизу, відомості введено до бази даних та встановлено дату подання. Разом з тим, торговий знак вже успішно пройшов формальну експертизу, на яку надано висновок про відповідність.

Попри усе, ТОВ «Галичина-Табак» не припинило реєстрацію торгового знака з використанням гербу Волинської області і наразі триває кваліфікаційна експертиза. Цю інформацію нам підтвердив експерт ринку горілчаних виробів Ігор Грисюк, колеги якого нещодавно замовляли комплексний інформаційний пошук.

Таким чином, за результатами інформаційного пошуку (Договір №5116 Додаток № 28від 03.10.2014р.) щодо позначення “ПОЛІССЯ” відносно товарів і послуг 33 класу Міжнародної класифікації товарів і послуг по базі зареєстрованих знаків та по базі поданих заявок на реєстрацію в Україні знаків для товарів і послуг (за національною процедурою та Мадридською угодою) станом на 01.12.2014р. за національною процедурою та станом на 03.12.2014р. за Мадридською угодою виявлено що лише у 2014 році ТОВ «Галичина-Табак» зареєструвало 13 торгових знаків («Житня», «Медова з липою», «На березових бруньках» і т.п.) під торговою маркою «Етнос Полісся». Наразі ж триває реєстрація ще двох торгових знаків цієї марки «Оригінальна» та «Корона Вітовта», де, власне, в дизайні, попри заборону, використано герб Волині.

Вочевидь, для спритників, які будують власний бізнес на алкогольній індустрії і яким закидають привласнення чужих торгових знаків, відмова найвищого законодавчого органу краю не спинила. Тож, проігнорувавши рішення Волинської обласної ради, вони продовжили реєстрацію торгового знаку і використанням червоно-білого гербу. Варто також зауважити, що чомусь даний торговий знак реєстрував (окрім НВП «Гетьман» і ТОВ «Галичина-Табак») сам Антон Сухомлин, в той час як попередні торгові знаки він реєстрував спільно зі своєю компаньйонкою – Віталіною Грущицькою. Однак, як подейкують, співвласники низки торгових знаків і марок у цьому питанні «побили горшки» і пані Грушицьку усунули від «горілчаних справ».

Тож далі слово за силовими структурами, які мали б попередити незаконне використання символіки краю на етикетках горілчаних виробів і у рекламі спиртних напоїв.