Близько двох сотень працівників ДКП «Луцьктепло» організували збори трудового колективу, аби підготувати звернення до Луцького міського голови та вкотре обговорити конфліктну ситуацію, яка уже давно склалася на підприємстві. Тепловики переконують, що ситуація на підприємстві почала  погіршуватися з приходом на посаду директора Олександра Киричука. Саме тому люди вимагають у міського голови Миколи Романюка негайно звільнити Киричука, а на його місце поставити достойну людину, яка врятує підприємство від фінансвої безодні. 

На вчорашнє зібрання працівників представники ініціативної групи підприємства офіційно запрошували керівництво ДКП «Луцьктепло» та міського голову Миколу Романюка, однак нікого з них на зборах не було.

Саме ж зібрання без конфліктів не обійшлося. Спочатку охорона підприємства не хотіла пропускати журналістів і лише за сприяння робочого колективу ДКП «Луцьктепло» кореспондентів таки пустили.

Згодом виявилося, що немає ключів від актової зали. Голова ініціативної групи підприємства Володимир Федотов повідомив, що існує 4 комплекти ключів від актової зали – у приймальні директора, у прибиральниці, у комп’ютерному кабінеті та на прохідній. Однак вчора, за дивним збігом обставин усі 4 комплекти ключів зникли.

Як запевнила екс-голова профспілки ДКП «Луцьктепло» Неоніла Слюсар на прохідній завжди є ключі від усіх кабінетів підприємства на випадок пожежі або екстреного випадку. Однак охоронець, який чергував на прохідній, заявив, що і у нього немає ключа від актової зали.

У цей же час на підприємство приїхав директор ДКП «Луцьктепло»  Олександр Киричук і люди одразу ж пішли до нього. Спочатку директор підприємства зайшов до адмінбудівлі, а потім безслідно зник на своїй машині.

Проте люди таки не розійшлися та погодили  провести збори просто у коридорі адмінбудівлі ДКП «Луцьктепло».

Працівники комунального підприємства вкотре підняли проблемні питання і взялися їх обговорювати, в той час як на збори прийшов депутат Луцькради Павло Данильчук.

Раніше ми вже писали про те, як у травні цього року Павло Данильчук разом із колективом підприємства приходив на засідання виконкому Луцькради. І ще тоді, у травні, міський голова пообіцяв вирішити усі проблемні питання ДКП «Луцьктепло».

Однак люди запевняють, що нині уже грудень, а обіцяних ще у травні змін немає й досі.

Отож екс-голова профспілки підприємства Неоніла Слюсар підготувала чергове звернення до депутатського корпусу міськради.

«Ще 29 травня трудовий колектив підприємства поставив ряд вимог, а саме: розірвати контракт із директором підприємства Киричуком Олександром Олексійовичем; звільнити з підприємствам фінансового директора Казачек Тетяну Віталіївну; звільнити начальника автослужби Симоника; ліквідувати службу безпеки на підприємстві та надати письмові відповіді на запити, які були озвучені на загальних зборах 29 травня. Міський голова Романюк Микола Ярославович пообіцяв провести кадрові зміни у керівному складі підприємства», - йшлося у звернені.

Неоніла Слюсар повідомила, що все на що спромігся міський голова – це лише видати розпорядження про звільнення Казачек, яке в подальшому скасував, мотивуючи це тим, що «на місце фінансового директора неможливо знайти такого хорошого фахівця як Тетяна Казачек».

«На офіційному сайті Луцької міської ради було розпорядження міського голови до 20 червня звільнити Тетяну Казачек, але минуло 7 місяців, а вона і надалі працює».

Отож, ще перед початком зборів голова ініціативної групи підприємства Володимир Федотов спробував взяти ключ від актової зали у приймальній директора Олександра Киричука.

Натомість у кабінеті чоловік зустрів головного бухгалтера Тетяну Стасюк, головного юриста підприємства Вячеслава Наумчука та начальника служби безпеки Анатолія Павловського.

Спочатку адмінпрацівники намагалися поводитися спокійно, але коли  журналісти почали задавати їм незручні питання, вищезгадані особи у компанії секретаря Юлії Жовнірук почали тікати з кабінету, мовляв, робочий день уже закінчився.

Головний бухгалтер Тетяна Стасюк взялася звинувачувати працівників мало не у захопленні підприємства та незаконному проникненні до нього. Жінка заявила, що на підприємство прийшло надто багато людей, і що варто викликати міліцію.

Наприкінці зборів до адмінбудівлі ДКП «Луцьктепло» таки приїхало 2 наряди міліції.

Як згодом пояснили правоохоронці, до чергової частини Луцького міськвідділу надійшов виклик про те, що невідомі особи проникли на підприємство і намагаються його захопити.

Та коли люди разом із депутатом Луцькради Павлом Данильчуком взялися запевняти міліціянтів, що вони лише проводять збори трудового колективу – люди у формі склали протокол і поїхали.

Зрештою, тепловики вирішили сьогодні прийти на засідання сесії міськради і особисто у міського голови вимагати звільнення Олександра Киричука.

Уже сьогодні перед початком сесії із самого ранку будівлю міської ради посилено охороняють міліціянти.

Голова ініціативної групи підприємства Володимир Федотов попросив у міського голови слова на початку сесії перед початком розгляду питань порядку денного.

Чоловік вкотре розповів міським депутатам про погрози з боку директора Олександра Киричука, про борги підприємства та взявся просити у міського голови розірвати контракт з керівником підприємства.

«Фінансів немає, заведене кримінальне провадження, директор не виконує колективний договір, погрожував. Просимо вас в присутності всіх розірвати контракт з Киричуком, так як він недостойний».

Таку ж позицію підтримує і Неоніла Слюсар.

«Так як Янукович йолку поставив на Євромайдані, так і нам вчора поставили йолку в актовому залі. Ми провели збори в коридорі. В нас є вимога! Не заставляйте нас порушувати закони! Ми вимагаємо розірвання договору із Киричуком. Як працювати з таким керівником?», - додала Неоніла Слюсар.

Зауважимо, що на засідання сесії прийшов і сам директор «Луцьктепло» Олександр Киричук, який взявся в присутності депутатів міськради, журналістів та міського голови з’ясувати стосунки і з трудовим колективом, і з депутатом ради Павлом Данильчуком.

«Вся фінансова інформація з липня місяця висить на дошці, і її може побачити кожен. Вона є на вході підприємства. Я не так давно прочитав інтерв’ю Мустафи Джамілєва і він сказав, що за свою шкуру найбільше труситься той, чия шкура нічого не варта. Ситуація на підприємстві дуже складна і вона підігрівається Неонілою, Федотовим та Данильчуком. Я що міг – те робив. Комісія (НКРЄ, - ред.) зарегулювала повністю по всіх питаннях», - заявив Киричук.

Також директор підприємства прокоментував і ситуацію з майбутнім скороченням працівників, про яке ми уже писали раніше, хоча разом з тим і обмовився про недостачу працівників.

«Скорочення повинно бути. Я звернувся на профком, бо я вбачаю, що будуть скорочення і попросив профком надати свої бачення, як ми будемо це робити. В Рівному 41 котельня, в нас - 63. Потрібно бути достатня кількість працівників, але це вам (до працівників, - ред.) вирішувати», - наголосив директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук.

На боці пана Киричука виступив і активіст Володимир Бакулін – саме той, якого колись виключили із Правого сектору за те, що протегував інтереси Киричука, у той час як формування «Правий сектор» відстоювало інтереси саме трудового колективу.

«Про ситуацію мені відомо ще з березня. Ми з Павлом провели не одну зустріч, але і досі не склали концепції, за що можна звільнити керівника. В мене питання не до Киричука, не до людей. Хтось переслідує чиїсь інтереси. Скільки це може бути отак як на майдані? Паш, ти залишив багато приємних спогадів в Правому секторі, залиш їх і в інших», - заявив Бакулін.

У свою чергу депутат міськради Павло Данильчук також не забарився із відповіддю і нагадав міському голові про його обіцянки.

«Хтось переходить певні межі, я бачу, що буду звертатися у правоохоронні органи. Керівник комунального підприємства не хоче спілкуватися з людьми, він не хоче їх чути. Ми намагалися знайти конструктив. Коли міський голова пообіцяв, що буде звільнена Казачек – люди погодилися на цей компроміс. Банальна брехня на вищих щаблях влади. Пане Киричук, якщо ви не тримаєтеся за цю посаду, то віддайте її! Микола Ярославович прийміть рішення, з яким до вас не одноразово зверталися люди! Де зміни? Люди цього не знають. Вчора директор пішов, прийшла міліція. Проти кого ви хочете воювати? Проти громадян міста?»

Таку ж позицію підтримав іще один депутат Луцької міської ради Сергій Сівак.

«Революція гідності, по якій причині вона отримала свій розвиток? Немає  у нас ні верховенства права, ні верховенства правди. Зараз у нас гібридна війна з Росією, а в місті олігархічна структура окупувала підприємство. На тому підприємстві де немає взаєморозуміння, там не буде роботи. Я не розумію, що це за людина така, яка з трибуни міськради обзиває людей і депутата міськради», - висловився Сергій Сівак.

Зрештою, трудовий колективі підприємства почав вимагати негайного звільнення Киричука з посади директора, а мер Луцька взявся знову шукати способи уникнути вирішення питання і вкотре запропонував тепловикам організувати зустріч на підприємстві.

«Ситуація на підприємстві непроста, складна. Сьогодні проблеми подвоїлися або й потроїлися. Вони викликані тим, що у нас є ситуація, яка заставляє нас економити. Сьогодні існує заборгованість по заробітній платі. Вчора-позавчора звучить ситуація про приватизацію підприємства. Ані слові ніде ніхто не говорив про приватизацію підприємства, а той кому це вигідно говорити, нехай це буде на його совісті. Завтра на 17.00 я під’їду на підприємство і ми з вами завтра порозмовляємо і розставимо всі крапки над «і», - запропонував міський голова.

Однак працівники підприємства зауважили, що уже вдосталь наслухалися обіцянок міського голови і вирішили, що без конкретного рішення мера Луцька з міськради не підуть.

Усі ті, хто чекав у холі, намагалися пройти до сесійної зали, але вхід їм перегородили міліціянти. Правоохоронці намагалися стримати людей, і у залі здійнявся галас.

Здавалося б єдиним, кому абсолютно байдуже на проблеми людей, був міський голова Микола Романюк, який замість того, аби заспокоїти людей, просто байдуже просив «Закрийте двері!».

Трудовий колектив найбільшого стратегічного об’єкта міста висловив міському голові недовіру і назвав його «брехуном» і, зрештою, таки покинув сесійну залу, аби не зривати пленарне засідання.

Тож зовсім скоро стане відомо, що запропонує і чи виконає свої обіцянки міський голова.