Депутати Луцької міської ради продовжують дерибанити міські землі. Зокрема, на останню позачергову сесію вони зібрались, вочевидь, не стільки прийняти зміни до бюджету і обговорити статут КП «Луцькспецкомунтранс», скільки переглянути кілька невибагливих земельних питань. Так, цього разу депутати розглянули проект рішення «Про надання згоди громадянину Ющаку О.С.на передачу в суборенду ПУБЛІЧНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «ЛУЦЬКСАНТЕХМОНТАЖ № 536» орендованої земельної ділянки для будівництва та обслуговування групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями на пр-ті Перемоги, 34».

Так-так! Це саме та земельна ділянка, яку син колишнього заступника голови Волинської ОДА Сергія Ющака Олександр восени минулого року отримав від міської ради в оренду. Юридично - в оренду, а фактично - у власність. По закону кожен громадянин має право звернутись до місцевого органу влади з проханням надати в користування земельну ділянку. Однак Земельним кодексом передбачено, що земля надається безкоштовно лише при наявності вільних площ у межах населеного пункту і не більше 10 соток. Але Олександру Ющаку минулоріч неймовірно пощастило. Йому дісталось від місцевої влади майже 3 гектари – 2,0963 під будівництво кількох багатоповерхівок і 0,7 гектара – для будівництва гаражів. І це без конкурсу і яких-небудь торгів. Щоправда, спочатку йому надали дозвіл на «розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями на пр-ті Перемоги, 34, та схему генплану земельної ділянки» і вже 30 жовтня 2013 року – надали в оренду. Таким чином, торік депутати проявили неабиякий жест – виділили лучанину добрячий шмат землі в самісінькому центрі Луцька. Щоправда, лучанин виявився не таким вже й пересічним.

Подейкують, що у питанні надання земельної ділянки неабияку роль відіграв його татусь – тодішній заступник губернатора Сергій Ющак. Про високий авторитет та впливовість тодішнього посадовця й говорити не треба – чоловік володів на той час неабиякими важелями впливу, аби переконати міську владу виділити його сину облюбовану земельну ділянку. Ба більше, під час сесії міської ради депутати настільки плідно працювали, що й не змигнули оком, як оперативно проголосували «ЗА» надання такого дозволу Олександру Ющаку, і це без будь-яких дискусій і мінімальних обговорень. В результаті її віддали безкоштовно, і ніхто з депутатів не заїкнувся про якийсь конкурс чи земельні торги. Про це інтернет-видання «Під прицілом» писало у матеріалі «Агов, прокуратура! Луцька мерія порушує земельне законодавство. Син заступника губернатора незаконно отримав майже 3 гектари землі у центрі міста». Найдивнішим було не те, що депутати так легко віддали землю, а те, що представник прокуратури, сидячи у сесійній залі, жодним словом не заперечив цьому рішенню депутатів. Ба навіть по тому кілька днів ніяким чином не оскаржив його. Тож лише після матеріалу журналістів і заяви Богдана Шиби прокуратура таки заворушилась. Обранець, зокрема, ще тоді передбачав, що на цьому діло з передачею землі не закінчиться.

«Земельне законодавство передбачає виділення громадянам для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських споруд і гаража, і все практично. А тут виходить, що громадянинові виділили 2 гектари землі під будівництво багатоквартирних будинків. Зрозуміло для чого. Цей громадянин ту земельну ділянку продасть будівельній організації і зрозуміло, що міський бюджет нічого не отримає, а вартість тих квартир на добру суму буде дорожча. Тому що буде заплачено за земельну ділянку», - розповідав торік у коментарі інтернет-виданню «Під приціом» депутат Луцької міськради Богдан Шиба.

Щоправда, звернення від обранця до Прокуратури так і не дійшло. Однак, дізнавшись про ситуацію зі ЗМІ, правоохоронці все ж таки розпочали перевірку. Тож, складається враження, що представник прокуратури, який відвідує сесійні засідання Луцькради для контролю за дотриманням закону, або не звернув уваги на це питання, або ж проспав його. І це два засідання поспіль, адже спочатку депутати проголосували за надання дозволу на розробку документації на ділянку, а вже за місяць Олександру Ющаку ділянку у 2 гектари надали в оренду. Разом з тим, керівництво міської прокуратури не забажало це прокоментувати, а прес-секретар прокуратури Віта Лучко лишень зауважила, що відомство не заперечує факту порушення депутатами міськради Земельного кодексу України.

Стосовно ж Богдана Шиби, то його слова виявились пророчими. Вже за рік часу на розгляд міської ради було винесено проект рішення про передачу сумнозвісної земельної ділянки на пр-ті Перемоги, 34 в суборенду ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536».

Вочевидь, Олександр Ющак наперед знав про те, хто саме там зводитиме новобудови, адже ніколи він не спеціалізувався на цьому. Інша справа ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» - Ігор Чорнуха – новообраний депутат Волинської обласної ради та його батько Віктор Чорнуха, як ніхто, краще знають цю справу. Таким чином, «компаньйони» поспішили до міської ради з проектом рішення про передачу земельної ділянки в суборенду ще до кінця 2014 року і протиснули це питання на позачергову сесію. Певно, це не потребувало значних зусиль, адже сам Віктор Чорнуха – колишній член виконкому і має достатньо впливу, аби «порадити» депутатам розглянути те чи інше рішення.

Зокрема, Олександр Ющак послався на те, що відсутність цього рішення зобов’яже його, та забудовника ПАТ «Луцьксантехмонтаж № 536» у 2015 році переробляти низку документів. Разом з тим, забудовник розповів депутатам, що має можливість до кінця року отримати фінансування на будівництво квартир для соціально незахищеного прошарку населення. Таким чином, через земельну комісію вони намагались переконати депутатів Луцької міськради у доцільності прийняття даного рішення. Втім, якщо минулого року питання про передачу більше 2-х гектарів землі на проспекті Перемоги не викликало у депутатів зацікавлення, то на позачерговій сесії між депутатами зав’язалась дискусія. Одні настоювали на тому, що варто приймати рішення і давати зелене світло забудовникам, оскільки в місті бракує житла, а тим паче соціального, інші ж – навідріз відмовлялись голосувати, звинувачуючи міського голову і своїх колег у земельному дерибані. Ба більше, окремі депутати зауважили що нині їм відкрили очі на це питання і заявили, що минулого року їх обдурили, адже на очах – банальне збагачення за рахунок майна територіальної громади.

Зокрема, депутат Юрій Вега заявив, що йому і так очевидно що землю нахабно «прихватизовують», та найбільше його зацікавило для чого так відверто кришується цей дерибан. Разом з тим, Павло Данильчук зауважив, що вже давно зрозумів цю схему.

«Давнє питання, і давно зрозуміло, що не так просто ми продовжували терміни на цю землю, цього підприємця Ющака. Зрозуміла схема для чого ми це все робили і кому воно передається. Просто дайте відповідь скільки будинків має бути там побудовано?» - заявив під час сесії Павло Данильчук.

Однак відповіді депутат так і не отримав, ані від міського голови, ані від забудовників. Натомість інші депутати почали настоювати на тому, що цю земельну ділянку варто було надати не фізичній особі, а суб’єкту господарювання на конкурсних засадах. Адже в такому випадку бюджет тільки виграв би. Мовляв, житлове будівництво - непоганий бізнес, який треба розвивати. Проте тут варто також враховувати й інтереси громади і міську казну, яка втратила нагоду поповнитись, можливо, кількома мільйонами гривень.

Тим часом на засіданні сесії дискусію перервав Павло Данильчук, який повідомив про загибель бійця Волинського взводу. Саме після цього він вніс на розгляд сесії пропозицію «Зобов’язати публічне товариство «Луцьксантехмотаж» при будівництві комплексу будівель третину житлового фонду віддати для сімей загиблих  учасників АТО». Однак «ЗА» таку пропозицію проголосувало всього 24 депутати з 51, тож її не було враховано. Вочевидь це не входило у плани орендарів, а самі депутати розуміли, що бізнес є бізнес, і будівництво – це великі гроші.

Також варто зауважити, що на позачерговій сесії депутатам було запропоновано провести пакетне голосування. Проте вони все ж таки взялись розглядати кожне питання окремо. В результаті – навколо проекту рішення про суборенду земельної ділянки на пр-ті.. Перемоги, 34 зав’язалась неабияка дискусія. Депутати понад півгодини говорили-балакали про земельний дерибан, і навіть висловлювали своє обурення, однак в результаті рішення було прийняте. «ЗА» проголосувало аж 34 депутати.

Що ж до «стражів порядку», то, як виявилось, представників прокуратури на позачерговому засіданні сесії не було помічено. Вочевидь, і вслідкувати за тим, чи на законних підставах депутати передають земельну ділянку в суборенду – було нікому.

Отаким чином купка спритних бізнесменів відхопила в самісінькому центрі Луцька кілька гектарів землі під будівництво багатоповерхових будинків: без торгів, без конкурсів, без бою з конкурентами. Міський бюджет від цього не отримав ані копійки. Та найбільше в цій ситуації цікавить думка міської прокуратури, яка мала б слідкувати за дотриманням законодавства під час прийняття рішень міською радою. Земля дісталась бізнесменам задарма, а депутати в цьому їм ще й допомогли. Звісно, нікого на хабарі не спіймали, однак навряд чи у цій доволі сумнівній «операції» обійшлось без великих грошей...

Наразі ж на цьому офіційно заробляють лише бізнесові товариші міського голови. Не винятком стали й Ігор Чорнуха та Олександр Ющак – діти впливових у Луцьку людей – колишніх члена Луцького міськвиконкому Віктора Чорнухи та віце-губернатора Сергія Ющака.

 Взагалі, життєві стежини Миколи Романюка та колишнього заступника голови Волинської ОДА Сергія Ющака перетнулись давно, ще у часи комсомолу. Сергій Ющак спершу працював у первинній організації комсомолу, потім – в обкомі. З 1988 до 1990 рік очолював міськком комсомолу у Луцьку. В той же час Микола Романюк також з крісла першого секретаря Луцького міському комсомолу перейшов на посаду першого секретаря обкому партії. Ще тоді, за часів розвитку комсомольських організацій, Микола Романюк та Сергій Ющак заприятелювали з Сергієм Тігіпком, тож обидва заручились підтримкою спершу комсомольського активіста, згодом впливового бізнесмена і політика. Саме завдяки йому нинішній міський голова потрапив у банк на таку високу посаду, а колишній заступник губернатора – став головою Волинської організації партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Ба більше, під прапорами цієї політичної сили Микола Романюк у 2010 році й потрапив у крісло мера. Тож приятельські стосунки міського голови з Сергієм Ющаком – очевидні, тож це було неабияким плюсом у питанні надання в оренду землі синові екс-посадовця Олександру. Що ж до сімейства Чорнухи, то і Віктор Григорович у непоганих відносинах з міським головою та Сергієм Ющаком. Тим паче в усіх трьох є діти, які ведуть власний бізнес під теплими крилами татусів.

 Вочевидь, татусі лише в захваті від такої співпраці синів і неабияк допомагають їм в усьому. Так наприклад у сімейства Ющаків сформувалась традиція – передавати синам майно Міжрайміського споживчого товариства «Волиньгоспторгу» з рук-у-руки. Як відомо, ще дід Олександра Ющака, - Іван Ющак був першим головою правління цього підприємства. Згодом місце керівника посів син – Сергій Ющак. Наразі ж за дивним збігом обставин - «Волиньгоспторг» визнано банкрутом. За роки роботи у підприємства лишилось певне майно. Та після банкрутства воно повернулось знову у руки Ющаків – через три покоління до онука Олександра, який і почав вимагати права  розпоряджатись землею під ним. Розташування ділянки виявилось досить привабливим пр-кт Перемоги,34 – майже центр міста, хоч і поряд з залізничними коліями. Саме там довгі роки розташовувалось Міжрайміське споживче товариство «Волиньгоспторг», у якому до лютого 2014 року серед керівників числився Сергій Ющак.

Цікаво й те, що заявником у справі про банкрутство «Волиньгоспторгу» виступило ТОВ «ТД «Укрзахідпідшипник», яке розташовується у сусідньому офісі за тією ж адресою.

Свого часу, майно споживчого товариства через розкол з облспоживспілкою було розтягнуте, частину ж все-таки при банкрутстві вдалось продати.

Таким чином, у лютому цього року Міжрайміське споживче товариство "Волиньгоспторг" було визнано банкрутом і ліквідовано.

Що ж до ТОВ «ТД «Укрзахідпідшипник», то свого часу Сергій Ющак керував і цим підприємством. Ба більше, з 1.09.2014 року він повернувся на попереднє місце роботи і за даними ДП «Інформаційно-ресурсний центр» колишній заступник голови Волинської ОДА наразі є керівником цього підприємства.

З огляду на усі фінансові та судові баталії, які вирують навколо обох підприємств, де посидів Сергій Ющак, складається враження, що керівництво не надто любило повертати борги і радше вдавалось до банкрутства підприємств, аніж чесного ведення бізнесу. Як «Волиньгоспторг», так і «Укрзахідпідшипник» має великі борги, які навряд чи поверне кредиторам. Тож «підшипникове» підприємство скоріш за все чекає така ж доля, як і «Волиньгоспторг». Скоріш за все, свого часу за такою методикою сімейству Ющаків вдалось відхопити майно збанкрутілого підприємства, яким згодом вони стали попихати перед носом у депутатів, добиваючись виділення землі саме їм. В результаті, чи було те майно насправді, чи лиш на папері – ніхто достеменно не знає. Відслідковуючи сайт Луцької міської ради, можна знайти всього 6 рішень міської ради, завдяки яким землю, що колись належала «Волиньгоспторгу», надали в оренду Олександру Ющаку.

Зокрема, ще у червні 2012 року депутати Луцької міської ради прийняли рішення про надання Ющаку О.С. на умовах оренди земельної ділянки для обслуговування адміністративних, побутових та складських приміщень на пр-ті Перемоги,34. Підстави – заява громадянина та добровільна відмова Міжрайміського споживчого товариства «Волиньгоспторг» від користування земельною ділянкою. Як обґрунтування у проекті рішення лише вказали причину – «клопотання Міжрайміського споживчого товариства «Волиньгоспторг»  щодо припинення права постійного користування земельною ділянкою (державний акт на право постійного користування землею, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 560 від 18.12.2000), у зв’язку із переходом права власності на нерухоме майно, що знаходиться на вищевказаній земельній ділянці до громадянина Ющака Олександра Сергійовича».

Тож цього депутатам вистачило, аби надати йому земельну ділянку, площею 3,0622 га в оренду на 5 років. Однак найцікавіше тут вже не, те, що депутати з такою щедрістю направо й наліво роздають землі, а те, яким чином нерухоме майно колись потужного споживчого товариства опинилось в руках сина Сергія Ющака, який був керівником збанкрутілого «Волиньгоспторгу»... Та це вже тема для наступного розслідування.

Далі буде…