Уже за січень 2015 року народні депутати України можуть отримати вдвічі більшу зарплату, ніж отримували торік. Нова заробітна плата може складати від 8526 до 12180 гривень, - пише ТСН.

Подібна норма стосується ще чималої когорти працівників державних органів. Ще торік у серпні парламентарі «врізали» собі зарплату із 17 тис. до 6,5 тисячі. Тобто на руки отримували близько п'яти тисяч.

В опублікованому тексті закону про держбюджет на 2015 рік відсутня норма, яка передбачала нарахування зарплати народним депутатам і членам Кабінету міністрів в розмірі посадового окладу. Прес-служба Апарату Верховної Ради надала роз'яснення щодо «зникнення» цих норм про обмеження нарахування зарплат парламентарям і членам Кабміну. У 2015 році максимальний місячний розмір заробітної плати (грошового забезпечення) народних депутатів України, членів уряду, прокурорів, працівників державних органів (крім Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції) та інших бюджетних установ, працівників Нацбанку, суддівської винагороди обмежуються 7 розмірами мінімальної заробітної плати (нині це 8526 грн, а з 1 грудня – 9646 грн), а при скороченні чисельності працівників - 10 розмірами мінімальної зарплати (12180 грн, із 1 грудня – 13780 грн).

У зазначеному максимальному розмірі не враховуються виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата часу щорічної відпустки. Під час останніх виборів Верховної Ради кандидати нарікали на низьку депутатську зарплату.

«За 5 тисяч гривень я не працюватиму в парламенті. У Києві неможливо прожити на такі гроші», нарікав тоді Мустафа Найєм із «Блоку Петра Порошенка».

«Підвищення зарплати народним депутатам — це мародерство. Кидається кістка, щоб вони голосували за потрібні законопроекти. Їх дешево підкупили», - вважає директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. Він говорить, що виплати чиновникам повинні формуватися за простим принципом, як у європейських країнах.

«Там зарплата прив'язується до найбільш шанованих категорій у суспільстві, які формують інтелект нації, її спроможність бути успішною. Наприклад, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Данія, Австрія, Швейцарія характеризуються тим, що практично заробітна плата депутатів співвідноситься із зарплатою вчителів і лікарів. Бо це рушійний, важливий та численний прошарок населення, який забезпечує процвітання країни. У цих країнах середній клас становить від 75 до 85 відсотків населення. Депутати є частиною цього середнього класу. Там олігархату немає, мільярдерів теж. Нашим нардепам також треба прив'язатися до середньої зарплати цих категорій. Тоді в них буде оплата не більше середньої по країні. Сьогодні це 3200 гривень. Зарплату високопосадовців треба публічно обговорювати. Бо вони - наймані працівники», - наголошує Соскін.

Багато експертів говорять, що парламентарі не встигли прочитати закон про держбюджет, за який голосували.

«Перед голосуванням за держбюджет його ніхто не читав, документ ухвалили хаотично. Там схований не один такий сюрприз. Чому підняли собі зарплату? Треба було порадувати депутатів, які потрапили до Верховної Ради вперше і постійно скаржилися на те, що їм немає за що житии», - вважає економіст Олександр Охріменко.

У Європі вважають, що зарплата депутата повинна бути на рівні середньої в країні, збільшеної вдвічі.

«У нас ця сума не має перевищувати 7 тис. грн. Якщо в Україні середня зарплата зростатиме, вона буде більшою і в народного обранця. Зараз у нас між середньою та новою депутатською - розрив учетверо. Все, що фінансують за рахунок бюджету, повинно обговорюватися і бути відомим суспільству. Починаючи із зарплати прибиральниці у Верховній Раді. Наприклад, у Німеччині будь-який громадянин може побачити на сайті парламенту, хто скільки отримує. Зарплата держслужбовця не може бути таємницею», - зазначає Охріменко.