Луцький міський голова Микола Романюк перебуває у відрядженні в місті Люблін (Республіка Польща). 

Очевидно символічно, що відкриття пам’ятника мільйонам жертв Голодомору в Україні 1932-1933 роках - українців, поляків та інших народів, які загинули унаслідок геноциду, спричиненого колишнім радянським режимом, збіглося з Днем Соборності України. Пам’ятник жертвам голодомору у Любліні відтепер вже третій - після Варшави, де, до слова, споруджений на Волинському кладовищі, та Кракова, - про це йдеться на сайті мерії.

Задум увіковічнення жертв голодомору у Польщі належить члену українського товариства «Спільне коріння» пану Збігнєву Войцеховському. Його ідею підтримали депутати міської ради Любліна, а почесним патроном проекту став Президент міста пан Кшиштоф Жук.

Пам’ятник спорудили неподалік православної церкви Преображення Господнього у Любліні ще у грудні 2014 року, напередодні візиту до Польщі Президента України Петра Порошенка. А офіційно відкрили та освятили саме у День Соборності України. Камінь символізує буханець хліба, якого так не вистачало у роки Голодомору. А особливість пам’ятника у тому, що тут вперше згадали жертв голодомору - поляків, про яких мало хто знає.

Варто зазначити, кошти на спорудження символічного знака геноциду збирали, як то кажуть, усім миром. Щонайперше, грошима долучилися члени товариства «Спільне коріння», «Українського товариства у Польщі», працівники Генерального консульства України у Любліні, Почесного консульства у Холмі.

Про високий рівень урочистостей свідчить присутність поважних гостей, серед яких: Надзвичайний та Повноважний Посол України у Республіці Польща Андрій Дещиця та колишній Генеральний Консул у Любліні Іван Грицак

Запросили до участі в урочистому відкритті пам’ятника жертвам Голодомору й Луцького міського голову Миколу Романюка теж не випадково. У Польщі добре знають його подвижницьку роботу у відновленні та збереженні історичної спадщини не тільки на Волині. І високо цінують зусилля Миколи Романюка у підтримці українців на Сході України та відновленні миру у державі. Про це під час урочистостей зазначив Президент міста Любліна Кшиштоф Жук.

Разом з Луцьким міським головою участь у відкритті пам’ятника жертвам Голодомору у Любліні взяли учасники хору храму Всіх святих землі Волинської «Волинські дзвони» під керівництвом Марії Вислоцької.

Микола Романюк у своєму виступі подякував організаторам та польському народу за збереження історичної пам'яті, що єднає наші народи.

А на завершення візиту до Польщі Микола Романюк побував на кладовищі у Любліні, де поклав квіти до могил тих, хто усе життя мріяв про єдину Соборну Україну. Саме біля пам'ятника на честь солдат армії Української Народної Республіки відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності України. Панахиду за упокій українських солдат та подячну Службу Божу за Україну відслужив Високопреосвященніший архієпископ Люблінський і Холмський Авель.