Начальник управління фінансів та бюджету Лілія Єлова під час оперативної наради в Луцького міського голови розповіла про принцип формування бюджету міста на 2015-тий рік.

За бюджетом місцевого самоврядування закріплюються надходження від податків на доходи фізичних осіб які, за словами Лілії Єлової стануть основним бюджетоутворюючим доходом.

Одним з нових податків, від яких очікують наповнень бюджету міста в 2015-тому році, є акцизний збір з продуктів нафтопереробки та алкоголю. Його ставка 5% від роздрібної ціни виробника.

Також вводиться новий транспортний збір – податок на розкішне авто. Під цей податок підпадають авто в яких об’єм циліндрів двигуна більше 3000 кубічних сантиметрів. Податок нараховується на нові авто, які були у вжитку не більше 3 років.

Цього року впроваджується податок на нежитлову нерухомість. Пропонується відсоткова ставка - 0,25% від мінімальної заробітної плати.

Введуть зміни в оподаткування житлової нерухомості. Якщо раніше неоподатковувана площа складала 120 кв. м. то зараз вона буде складати 60. Але міською владою пропонується встановити 70 кв. м. через те, що середня площа трикімнатних квартир складає 68 кв. м.

По приватних будинках житловим кодексом запропоновано не оподатковувати площу, яка менше 120 кв. м., але на розгляд сесії міська влада пропоную 140. Нежитлові присадибні допоміжні будівлі оподатковуватись не будуть.

В цьому році відміняється субвенція на ремонт та реконструкцію доріг. Скасовуєтеся збір за першу реєстрацію транспортного засобу.

Загальний обсяг видатків бюджету міста пропонується визначити у сумі 1 088 219 700 гривень.