Колишній бізнесмен директор фірми «BSM Косметікс», який через фінансові оборудки свого товариша провів майже 2 роки у СІЗО, понад усе намагається довести, що він не винен і хоче, аби його звільнили від відбування покарання.

Не так давно на Волині  розгорівся скандал довкола приватної фірми «Гамбіт», яка згідно даний Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, торгувала деревиною, а, як запевняють партнери ПП «Гамбіт», продавала цукор.

Ще у лютому 2013 року ми писали про те, що два товариші – директор фірми «Гамбіт» та компанії «BSM Косметікс» зметикували як можна у банку взяти кредит у майже два мільйони гривень.

Отож схема полягала в наступному: директор ПП «Фірма «Гамбіт» у 2008 році вирішив взяти кредит в «Ощадбанку». Однак для цього йому було необхідно лишити в заставу якусь техніку або нерухомість. Оскільки ні того, ні іншого в нього в достатній кількості не було, він звернувся до свого друга, директора ТзОВ «BSM Косметікс». Зі своїм товаришем чоловік домовився про виписку фіктивних документів, які засвідчували б наявність у директора ПП «Фірма «Гамбіт» техніки, достатньої для отримання позики в банку. Таким чином, спритники уклали фіктивний договір купівлі-продажу, однак фактично операція не була проведена. В результаті такої нехитрої оборудки у директора ПП «Фірма «Гамбіт» на папері у власності опинились трактор колісний «John Deere-8430» та навантажувач «Daewoo» загальною вартістю 1 700 000 грн, а також екскаватор, трактори та 2 навантажувачі

Більше того, директор ТзОВ «BSM Косметікс» виписав товаришу фіктивні рахунок-фактуру, видаткову накладну та договір купівлі-продажу, що фактично засвідчувало наявність у нього цієї техніки. Тож після зібрання усіх документі та перевірки наявності заставного майна 01.10.2008 між Ратнівським ТВБВ Волинської філії ВАТ «Державний ощадний банк України» та ПП «Фірма «Гамбіт» в особі директора було укладено договір на отримання кредиту в сумі 1 700 000 грн. Цього ж дня спритник отримав на позичковий рахунок ПП «Фірма «Гамбіт» кредитні кошти в заявленій сумі. Отримавши від банку довгоочікувані гроші, товариші-директори поспішили їх перевести у готівку, тож обнулили увесь рахунок.

В результаті цих дій директор ПП «Фірма «Гамбіт» за пособництвом директора ТзОВ «BSM Косметікс» шляхом обману заволодів чужим майном в особливо великих розмірах.

Суди по цій справі тривають і досі.

Крім того Ківерцівська прокуратура у червні 2014 року заявила, що директор ПП «Гамбіт» ухилявся від сплати податків, завищував валові витрати та податковий кредит, а такі дії керівника фірми призвели до того, що у листопаді-грудні 2010 року підприємство не сплатило до державного бюджету понад 2,7 млн. грн. податків.
Як тоді повідомляв прокурор Ківерцівського району Олександр Синюк, вироком районного суду директора ПП «Фірма «Гамбіт» визнано винним в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 2 млн. 716 тис. грн.

Крім того, за кредитні оборудки директор ПП «Гамбіт» повинен був відсидіти 4 роки за гратами, а його товариш керівник ТзОВ «BSM Косметікс» - 3,6 років.

Та згодом, пройшовши не одно коле судів директору «BSM Косметікс» вдалося уникнути реального строку відбування покарання, так як закінчилися строки давності. Натомість суд зобов’язав підсудного сплатити 170 000 гривень штрафу.

Однак, і тут не склалося. З постанови Луцького міськрайонного суду від 15 жовтня 2014 року вбачається, що директор «BSM Косметікс» не сплачує штраф. Як пояснив сам бізнесмен – у нього немає такої суми коштів, а тому й просить змінити штраф на громадські роботи. І тут знову ж таки суд йде назустріч обвинуваченому і тепер замість 170 000 гривень штрафу чоловіку доведеться відпрацювати 240 годин громадських робіт.

Проте і на цьому спритник не зупинився та подав до Луцького міськрайонного суду ще одне клопотання – зарахувати йому 240 годин громадських робіт за рахунок того, що під час слідства та судів він перебував у СІЗО.

Втім Луцький міськрайонний суд відмовляє у задоволенні клопотання, а скаржник йде до Апеляційного суду.

Сьогодні під час судового засідання адвокат обвинуваченого Сергій Ковальов переконував колегію суддів у тому, що його довіритель пробув у СІЗО 626 днів, тобто фактично він відбув 5248 годин громадських робіт.

Проте колегія суддів під головуванням Валерія Опейди ухвалила справу відправити на новий судовий розгляд.