Шахтарі Нововолинська сьогодні, 27 січня о 22 годині вирушають до Києва на безстрокову акцію протесту, аби домогтися від вищого керівництва держави переглянути фінансування вугільної галузі. Мають на меті висунути лише економічні вимоги, а щоб їх почули - пікетуватимуть Кабінет Міністрів та Верховну Раду, - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нагадаємо, на Волині активізувалися давно забуті протести шахтарів, оскільки за вугільно-комерційним ажіотажем та бравадою про енергетичну незалежність урядовці «забули» про шахти Львівсько-Волинського вугільного басейну і прирекли їх на закриття.

Так, у програмі діяльності Кабінету Міністрів чітко зазначено, що протягом 2015-2019 років в Україні ліквідують 32 збиткових шахти, буде проведена консервація 24 шахт та приватизація 37 шахт. Після зустрічі в Кабміні, урядовці пообіцяли їм поки не закривати шахти, однак зустріч з міністром не обнадіяла.

Про те, які ж вимого шахтарі Волині ставитимуть перед урядовцями та народними депутатами, кореспонденту ІА Волинські Новини розповів голова ініціативної групи гірників Богдан Макарчук.

«Ми вимагатимемо не закривати шахти №1 та №9, до тих пір поки не буде здана в експлуатацію шахта №10 «Нововолинська». На першій шахті є близько 470 тисяч тонн вугілля, і на цих залишках вона може працювати ще декілька років. Разом з тим, ми вимагатимемо залишити шахту №1 базою для розвитку інших копалень, оскільки на ній є все необхідне гірниче обладнання: аркові кріплення, рейкові колії, рейкові переводи, труби та інше. Це обладнання можна вилучити та передати на інші підприємства.

Звичайно, що вимагатимемо зберегти робочі місця шахтарям та погасити заборговану заробітну плату», - зазначає Богдан Макарчук.

Політичних вимог шахтарі не мають наміру ставити, оскільки, на їх переконання, в час коли йде війна такі вимоги є антиукраїнськими та антидержавними.

Шахтарі, які є членами Незалежної профспілки гірників, не будуть ставити вимогу про відставку Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. На їх думку, він хоч і не фахівець у вугільній галузі, але професійний менеджер. Саме такі люди потрібні в уряді, бо лише вони можуть завалити корупційну піраміду у вугільній галузі.

За закриттям волинських шахт, на думку гірників, стоїть голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов. Саме він разом із групок осіб наближених до олігарха Ріната Ахметова нині активно розповідають про те, що вугілля з волинських шахт не придатне для ТЕС, оскільки їм вигідно возити на ТЕС вугілля з Донбасу, ПАР та Росії. Як повідомляло ІА Волинські Новини, насправді волинське вугілля придатне для ТЕС. Волинські шахти видобувають вугілля, яке потрібно збагачувати. Для цього у місті Соснівка Червоноградського району Львівської області збудовано Центральну збагачувальну фабрику «Червоноградська».

На кінець 70-х років це була одна з найбільших в Європі збагачувальних фабрик. Саме на неї звозили вугілля з усього Львівсько-Волинського вугільного басейну, і тут воно проходило збагачення та набувало відповідних якостей для відправки на теплоелектростанції. Їх в регіоні є дві – Бурштинська та Добротвірська. Більше того, їх спеціально збудували саме для Львівсько-Волинського вугільного басейну.

Така злагоджена схема видобутку вугілля, його збагачення та доставки на ТЕС працювала десятиліттями. З 2012 року у вугільній галузі Волині починаються серйозні проблеми, адже на теплові електростанції вугілля почали постачати не з волинських шахт, а з донецьких, які належать Ринату Ахметову.

«Саме групі Турманова вигідно повернути шахтарський пікет проти Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. Його місце, згідно з нашою інформацією, має зайняти або Юрій Зюков, або Олександр Францишко, які доведуть закриття шахт до кінця», - вважають шахтарі.

Гірники кажуть, що закриття шахт – це зрада державних інтересів України. Вугільну галузь хочуть віддати країні-агресору і купляти в Росії, окрім газу ще й вугілля.

Зараз шахтарі Нововолинська створюють на шахтах філіали Незалежної профспілки гірників (голова Михайло Волинець), оскільки не довіряють представникам Профспілки працівників вугільної промисловості, яку між собою називають «червоною профспілкою». Від Незалежної профспілки до Нововолинська прибуло два представники, які допомагають шахтарям в організаційних питаннях та проводять навчання.

О 22-й годині 27 січня відбули до столиці на протестні акції автобуси з нововолинськими гірниками. Мета поїздки – докричатись до влади, коли не почули з далекої від Києва Волині, - пише БУГ.

У 4х автобусах були не лише ті, хто зараз працює на копальнях, а й інваліди шахтарської  праці, що знають специфіку роботи від А до Я.

Настрій бойовий. Налаштовані рішуче – як ніколи.

На пожежну прийшло багато проводжаючих – колеги, рідні, друзі та й прості нововолинці. Сміх, гамір, жарти іскрили звідусіль, та не приховати за ними напруги, що пронизувала морозне повітря вечора. Справи серйозні. Доля міста – у їхніх руках.