На засіданні громадської ради йшлося про міський бюджет на 2015 рік. Міський голова Олег Кіндер розповів про основні принципи формування кошторису Ковеля, - повідомляють у прес-службі міськвиконкому Ковеля.

Як він зазначив, робота над фінансовим документом у нинішньому році є доволі складною. Це пов’язано із значними змінами в податковому та бюджетному законодавстві.

Зокрема, до місцевого бюджету буде сплачуватись податок на нерухоме майно з фізичних та юридичних осіб. Уже розробляється Положення і відповідно до закону якщо громадяни сплачуватимуть податок на нерухомість з 2016 року, то підприємцям і підприємствам уже доведеться це зробити в поточному році.

Як сказав Олег Олексійович, кожне місто саме визначає ставку цього податку. У Ковелі підійшли до питання досить зважено і з розумінням того, що міський бюджет має отримати кошти, а бізнес не постраждати.

Також запроваджено акцизний податок з реалізації через роздрібну торговельну мережу підакцизних товарів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива). Ставка податку встановлюється у розмірі 5% від обсягу реалізації підакцизних товарів.

Багато питань виникає щодо податку за землю. Відповідно до нового законодавства цей збір мають сплачувати всі, окрім релігійних громад. Тобто заклади освіти, культури, медицини. Тож виходить, що місто має перекласти гроші з однієї «кишені» до іншої. На переконання міського голови, бюджетні установи міста потрібно звільнити від цього податку.

Загалом доходи бюджету нинішнього року в порівнянні із минулим збільшаться на 11%. Зважаючи на інфляцію, це незначні надходження, але все ж плани щодо розвитку міста визначено та збережено основні соціальні гарантії і надалі школярі перших-четвертих класів будуть забезпечені безкоштовними сніданками. Від оплати за харчування звільняються діти із соціально незахищених родин.

Як повідомив Олег Кіндер, буде продовжена реконструкція дитячого садка №14 та відкрито у ньому чотири нових групи першого вересня Заплановано провести капітальний ремонт даху над басейном ЗОШ№10, до слова це питання не вдавалося вирішити впродовж багатьох років.

На жаль, значно зменшено фінансування на будівництво та ремонт доріг. Якщо торік місто на ці потреби отримало 20 млн. грн., то в нинішньому – у два рази менше. Разом з тим, зросли ціни на будівельні матеріали. Як зазначив міський голова, першочергово будуть ремонтуватись дороги з найбільш інтенсивним рухом транспорту. Вирішено у 2015 році продовжити реконструкцію вулиць Володимирської, Грушевського, Брестську, Драй-Хмари, Незалежності і підтримувати решту доріг у належному стані.

Найбільшим навантаженням для міського бюджету є передача з державного бюджету вузлової лікарні станції Ковель державного територіально-галузевого об'єднання «Львівська залізниця». Загалом на рік на цю установу необхідно понад 10 мільйонів гривень.

Міський голова зазначив, що уже проведено ряд зустрічей з керівниками області, народними депутатами. Як результат, на черговій сесії обласної ради буде розглядатись питання щодо виділення з бюджету області певного фінансування на утримання лікарні. Щоправда, цього недостатньо і доведеться шукати й інші ресурси. Крім того, ведуться перемовини з іншими територіальними громадами, мешканці яких обслуговуються цим медичним закладом, щодо його співфінансування.

Стурбованість викликає і подальше функціонуванням спортивних закладів міста. Маючи чималі території, їм теж буде не під силу здійснювати усі платежі та утримувати штат. Держава в подальшому не фінансуватиме подібні установи, а для міста це теж непідйомне навантаження.

За словами заступника міського голови Ігоря Прокопіва, у нинішньому році у Ковелі буде віднайдено фінансування і збережена мережа спортивних закладів. В майбутньому це буде робити складно і доведеться думати переведення спортивних шкіл на госпрозрахунок, що має бути врегульовано Постановою Кабінету Міністрів України. Особливо на сьогодні багато питань виникає щодо школи «Ніка-Сільмаш». Місто не має права на фінансування закладу, бо він не є комунальним, у державному бюджеті теж не передбачено кошти на його утримання. Фактично колектив школи став заручником критичної ситуації.
Також Ігор Прокопів повідомив, що у міському бюджеті на нинішній рік збережені соціальні програми. Серед них - підтримка громадських організацій і найбільш незахищених категорій громадян.

Начальник фінансового управління виконавчого комітету міської ради Валентина Романчук поінформувала, що у міському бюджеті 2015 року видатки на загальноосвітні навчальні заклади та вечірню школу, а також на охорону здоров’я будуть здійснюватися не за рахунок власних надходжень з міського бюджету, а за рахунок цільових субвенцій з державного бюджету.

Через затримку фінансування з держбюджету місцеві працівники шкіл отримали аванс лише 23 січня, а медики – 27 січня. Проте не профінансованими на сьогодні залишаються енергоносії та заробітна плата. Також начальник фінуправління зауважила, що фінансування дошкільних навчальних закладів залишається за міським бюджетом. Заборгованості щодо проплати енергоносіїв та виплати заробітної плати працівникам дитячих садків немає.

Більше того, міська влада мала намір виплатити заробітну плату освітянам та медикам з міського бюджету, але немає механізму повернення цих коштів з державного бюджету місцевому. Тому і міська влада, і працівники цих галузей опинилися заручниками ситуації, на яку ніяким чином вплинути не можуть. І що головне – жодної інформації про те, коли надійдуть кошти чи гарантій, що не повториться така ж ситуація у наступні місяці, немає.

У членів громадської ради було ряд запитань та пропозицій до представників міської влади. Активну участь в обговоренні фінансового документа взяли Юрій Шлюєв, Петро М’якота, Валерій Дружинович.

Галина Жилка розповідаючи про проблеми, які на сьогодні є у підприємців запропонувала організувати зустріч представників бізнесу з керівниками фіскальних служб.

Відразу міський голова доручив своїм підлеглим зайнятись організацією заходу і провести його на наступному тижні.

Члени громадської ради також запропонували систематизувати пропозиції, своє бачення щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних зі змінами в податковому та бюджетному законодавсті, та направити їх на розгляд Верховної Ради України.

На завершення зустрічі Олег Кіндер повідомив, що головний кошторис міста буде затверджуватись на черговій сесії міської ради 29 січня.