Рішення про надання рефінансування в березні і грудні 2014 року ПАТ «ВТБ Банк», котрий належить уряду Російської Федерації, приймало правління Національного банку, зокрема його голова. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів член Ради Національного банку України Юрій Полунєєв.

Чи є законим фінсування НБУ російських державних банків?

Національний банк діяв в межах того законодавчого поля, яке було йому визначено. По рефінансування можуть звертатися всі без винятку банки, зареєстровані на території України як українські банки, незважаючи на те, що вони можуть належати до банківських груп інших країн. Тобто дискримінація не передбачена законодавчо за територіальною, географічною складовою і так далі.

Щодо етичності рішення, це питання до правління Національного банку. Воно приймає рішення на підставі висновків, які робить Департамент банківського нагляду.

Мої особисті міркування такі: «ВТБ» - це державний російський банк, який належить уряду Російської Федерації, країни-агресора, і рефінансування такого банку з боку Національного банку виглядає дико. Я не можу сказати, які були мотиви надання цього рефінансування з боку правління і голови Нацбанку, але я думаю вони були суто формальними, виходячи з тих показників, які існують, як то відпливу коштів з рахунків ВТБ. Але державний російський банк мав би, в першу чергу, звертатись до основного акціонера - до уряду Російської Федерації, якщо він потребує додатковго капіталу.

Чи були за останній рік змінені правила роботи з російськими банками? Як на них вплине визнання Верховною Радою Росії країною-агресором?

Не можна законодавчо вводити дискримінацію до тих чи інших банків, якщо їхніми власниками, бенефіціарами є громадяни тієї чи іншої країни. Якщо власником є держава, і держава визнана країною агресором, то безперечно мають бути запроваджені певні важелі впливу. Що стосується інших банків російських, нд, той же банк «Альфа», власником якого є російський капітал - дискримінація тут не може бути суб'єктивним інструментом помсти. Коли власник банку держава, і його можна розглядати як засіб політичного впливу - це одне. А банк, який працює в межах законодавчого поля і є законослухняним платником українських податків, і капітал належить російському бізнесу чи фізичним особам - це інша справа.

Нам потрібно чітко проводити лінію між законом, який визнав Росію агресором і бізнесом, фінансовим сектором. Зокрема, ми маємо розуміти в першу чергу те, що будь-які банки, які діють на території України, є юридичними особами для українського законодавства. Вони мають виконувати всі нормативи, регуляторні акти і законодавство України. Якщо їх власники не фінансують тероризм в Україні, не проводять іншої підривної діяльності, я не бачу підстав до дискримінації і запровадження заходів, які б обмежували чи забороняли їх діяльність.

Але, якщо йдеться про російський державний ВТБ?

Оскільки тут капіталом є все таки капітал російського уряду, який підтримує те, що відбувається сьогодні на Сході України, в тому числі мматеріально і фінансово, то очевидно, що регулятор може і має прийняти заходи упереджувального або навіть заборонного характеру.

Але перш ніж діяти, слід ретельно вивчити наслідки. У фінансовій сфері є дуже багато взаємопов'язаних речей. Треба прийняти рішення, яке б відповідало, у першу чергу, інтересам України, інтересам фінансовї стабільності, інтересам вкладників українських банків.

Нагадаємо, що протягом 2014 року НБУ, згідно інформаії опублікованої на сайті регулятора, двічі надавав рефінансування ПАТ «ВТБ Банк».

Зокрема, рішенням Нацбанку від 19 березня, за три дні після проведення псевдореферендуму в Криму, «ВТБ банку» було надано 223 млн грн кредиту.

Вдруге українську «доньку» російського «ВТБ» Національний банк фінансував наприкінці року, надавши 10 грудня 135,43 млн грн і 17 грудня - ще 27,78 млн грн.

Нагадаємо, що «ВТБ» - це російський комерційний банк, 60,9% якого належить державі. Другий за розміром активів і перший за розміром статутного капіталу банк Росії. У Москві ВТБ давно негласно називають «банком Путіна», з огляду на особливо трепетне ставлення президента РФ до цієї фінустанови. В Україні «ВТБ банк» працює з 2005 року.

На час першого рефінансування «ВТБ» Національний банк очолював Степан Кубів. Другий кредит надала валерія Гонтарева.