Більшість бомбосховищ міста не готові прийняти людей у випадку небезпеки: частина з них захаращена та в занедбаному стані, ще частина – перепрофільована під склади та використовується не за призначенням. Інспекцію місць укриття планують організувати спільно з органами влади, представниками громадських структур та преси.

Про це стало відомо під час позачергового засідання комісії з питань національної безпеки та оборони, цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів та протидії корупції, - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Як зазначили члени громадської ради, на відповідне доручення керівникам ЖКП, який зобов’язали перевірити бомбосховища та привести їх у належний стан, ті не зреагували. Чимало сховищ так і тримають під замком та не хочуть показувати представникам громадськості. Ті ж подейкують, що причиною цього є використання приміщень не за призначенням – мовляв, там уже давно організували склади. Представники громадських структур стверджують, що готові навести порядок в бомбосховищами навіть власними силами – проте не мають до них доступу.

Донька відомого луцького архітектора Василя Маловиці, авторству якого належить 33-й мікрорайон, пані Тетяна Василівна розповідає, що її батько будував будинки по радянських нормах.

Як розповів чоловік перед смертю, всі школи, садочки, поліклініки Луцька мають підвали, які можуть витримати удар. Це ж стосується і будинків, які пережили лихоліття ІІ світової війни. За каденції мера Луцька Петра Афанасьєва було прийняте розпорядження, згідно з яким визначили великий перелік підвалів, які не мали права бути приватизовані. Проте, як виявилось при перевірці, більшість з них – продані, приватизовані та захаращені.

Члени громадської ради вирішили звернутись до міського очільника Миколи Романюка та зініціювати повню перевірку всіх об’єктів оборони. Задля об’єктивності планують долучити не лише експертів, але й представників громадськості та мас-медіа. Також на наступне засідання планують запросити керівників Луцьких ЖКП для того, аби ті відзвітували щодо стану підвалів та бомбосховищ.

Нагадаємо, згідно з останньою інформацією, 40% бомбосховищ Луцька в неналежному стані. Основні проблеми: підтоплення, відсутність систем життєзабезпечення, старіння приміщень. Загалом у Луцьку фонд захисних споруд цивільного захисту становить 125 споруд, в яких можуть укритися

32 тисячі осіб. З них - 62 бомбосховища, 13 протирадіаційних приміщень.