Засновник благодійного фонду «Новий Луцьк», голова Одеської ОДА Ігор Палиця запевняє, що змусити людей полюбити свій край, мову та звичаї – неможливо. Втім можна народ до цього привчити. Надто у час військової агресії на Сході нашої країни. Ігор Палиця запевняє, що будь-яких конфліктів можна було уникнути, якби представники влади використали усі можливі засоби та аргументи. Політик переконує, що силою повертати окуповані території не варто, натомість на вільній території України потрібно створити настільки ліберальні, демократичні та лояльні умови, щоб «зазомбовані» жителі окупованих території самі захотіли повернутися.

«Скажу відверто – я проти війни категорично. Там де починає проливатися кров, значить не використані всі аргументи. Я вважаю, що люди з різними думками повинні переконувати аргументами, своїм прикладом життя в їхній країні, законів, лібералізації податкової системи, децентралізації влади. Всім, чим можна, щоб показати, що в нас краще. А коли вже чути голос зброї, і цією зброєю треба доводити хто правий – я категорично проти. На Сході сьогодні зазомбовані телевізором, зазомбовані пресою. І наше завдання довести їм, що тут краще. І тут має бути будь-який формат – Мінський, Нормандський, Берлінський, Алмата. І показати і Криму, і всій Україні, яка окупована терористичними військами, що в нас краще, законодавчо легше. І ми повинні в першу чергу приймати закони для території нашої, а не пропонувати приймати вільні економічні долі для території, яка називає себе «ЛНР» і «ДНР».

За минулий 2014-ий рік благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» зробив багато для забезпечення військових необхідною амуніцією, а поранених та сім’ї загиблих воїнів – курсами лікування та реабілітації.

Втім, як запевняє сам бізнесмен Ігор Палиця він і надалі інтенсивно працює над тим, аби українські військові мали гідне технічне забезпечення, а після демобілізації пройшли ретельний курс реабілітації як фізичної, так і психологічної.

«Післявоєнний синдром – це та велика проблема, з якою нам доведеться ще стикнутися в найближчому майбутньому. В нас вже є домовленість з Міністерством надзвичайних ситуацій та прикордонною службою Одеси, в них є два потужних санаторних комплекси на території Одеси. Ми працюємо сьогодні з Ізраїлем та Німеччиною, тому що в них самі кращі реабілітаційні та післявоєнні госпіталі, ми вивчаємо технології. Є пропозиції від їхніх бізнесменів, які уже готові фінансувати будівництво реабілітаційних клінік. Також в Карпатах на базі Буковелю треба робити, щоб люди не тільки відновлювалися психологічно, а  й фізично».

Ігор Палиця запевняє, що це буде приватне партнерство без будь-якого втручання держави. Бізнесмен припускає, що у державному бюджеті може не бути грошей на достойну реабілітацію військових.

Крім того політик впевнений, що гіршого складу та поведінки нинішньої Верховної ради годі й шукати.

«Ще більшого пустого піару на пустому місці я не бачив, і я задоволений тим, що Ірина Констанкевич не стала депутатом у цій Верховній Раді».

Більше з тим,  скандальний Закон «Про очищення влади» голова Одеської ОДА Ігор Палиця вважає недолугим. Мовляв, не може законопроект, на який покладали надію мало не усі жителі України, за який поклали свої життя Герої Небесної Сотні, мати часові рамки і працювати всього кілька місяців.

«Я вважаю цей закон недолугим, тому що не може бути, щоб всі хто працював певний період повинні бути звільнені. Було звільнено багато чесних людей і сильних спеціалістів, які навпаки боролися з режимом будучи на своїх посадах. Закон не може закінчувати свою дію 20-тим лютого. Закон про люстрацію повинен бути прийнятий правильно і діяти безстроково, щоб кожен чиновник знав, що рано чи пізно він повинен пройти перевірку».

Палиця переконує, що він проти політики у владі, мовляв чиновники повинні займатися своїми прямим службовими обов’язками, а не грати у політичні ігри. Лише за таким умов, вважає голова ОДА, можна досягнути порядку як у місті, так і в області. На його думку, велику увагу слід приділити освіті – це мають бути не лише уроки патріотичного виховання у школах, а й автономність ВУЗів.

«Ми сьогодні хочемо всіх примусити говорити українською мовою, ми хочемо всіх примусити любити Батьківщину. Але вже минув рік, як нові люди при владі – де уроки патріотичного виховання в школах, де соціальні ролики по телебаченню? Вузи мають бути автономними. Після того, як вони припинять підтримуватися державою ми дійсно побачимо, хто залишиться «на плаву». Вони мають захищати програми освоєння коштів в своїх лабораторіях та заробляти гроші своїми науковими роботами. Я за те, щоб вони мали свої рахунки не в казначействі, а щоб мали право розпоряджатися своїми грантовими грошима спокійно і далі вже хто виживе. А виживе сильніший».

Наостанок Ігор Палиця запевнив, що хоча й не хотів би очолювати Волинську облдержадміністрацію, його благодійний фонд «Новий Луцьк» буде і надалі працювати, і допомагати не лише лучанам, а й по усій Волинській області.

«Робота губернатором для мене важка, незвична. І якщо мені б запропонували піти на Волинь, я б швидше за все відмовився. Тому що тут є губернатор. Я переконаний він навчиться працювати, якщо є до нього якісь претензії. І ми Волині будемо допомагати. Швидше за все, ми будемо розширювати свою роботу з міста Луцька і на інші міста і райони Волині. Тому краще ми на Волині будемо допомагати тим, чим вміємо – шукати фінанси, шукати людей, які можуть ті фінанси донести до тих, хто їх потребує і розвивати надалі», - резюмував Ігор Палиця.