Про те, як отримати статус учасника бойових дій, військового комісара Нововолинського ОРВ, розпитали небайдужі депутати та активісти міста.

З'ясували, що досі у Нововолинську статус учасника бойових дій отримали лише два (!) військовослужбовці. Обидва - кадрові військові. Хоча мобілізовано у ряди ЗСУ (без силовиків і добровольчих батальйонів) понад 250 нововолинців, - пише Нововолинськ діловий.

Складність ніби полягає у тому, що документи на присвоєння статусу учасника бойових дій після особистого звернення солдатів подавати повинні командири тих частин, які воюють у зоні АТО. Це якщо боєць нині там. Тоді процес можна запустити уже, але виключно через командування. Зразок необхідної довідки, яку він повинен заповнити, розміщений у кінці цієї новини.

Якщо ж військовослужбовець має нагоду відвідати Нововолинський ОРВ, бо перебуває у відпустці чи був поранений і лікується, то документи витребує у командування АТО уже військовий комісаріат. Вам треба йти туди.

Процедура складна тим, що статус учасника бойових дій видає комісія при Мінобороні. Як вона справно і активно працює показує кількість виданих нею довідок. У Нововолинську таких обмаль.


Ось що на цю тему каже Закон.

Відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» для надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам Збройних Сил України командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники установ, закладів у місячний строк після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення подають на розгляд комісії Міністерства оборони України з питань визначення учасників бойових дій такі документи:

- довідку про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України (зразок 1 додається);
- витяги із наказів по стройовій частині про убуття (прибуття) до військової частини після виконання завдань антитерористичної операції;
- копії посвідчень про відрядження;
- список військовослужбовців військової частини А0000 Збройних Сил України, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції (зразок 2 додається).

Документи надаються в паперовому вигляді за адресою: 03168, м. Київ, 168, Повітрофлотський пр-т, 6, Департамент кадрової політики Міністерства оборони України. А також списки військовослужбовців (зразок 2) подаються в електронному вигляді Microsoft Excel (версія 97-2003) на автоматизовану систему управління Збройних Сил України «Дніпро» [email protected].

Всі копії документів повинні бути завірені підписом командира (начальника) військової частини (органу, підрозділу), установи, закладу та скріплені гербовою печаткою.

Учасники антитерористичної операції, звільнені з віськової служби, документи подають через комісії обласних військових комісаріатів та міського військового комісаріату міста Києва.

Всі документи, які подаються до комісії Міністерства оборони України з питань визначення учасників бойових дій передаються до архівних установ України для тривалого (до 50 років включно) зберігання у повному обсязі на державне зберігання. Для їх оформлення використовувати аркуші паперу формату А4 (210 х 297 міліметрів). Документи повинні мати поля: не менше 30-35 міліметрів - ліве; 10-15 міліметрів - праве; 20-25 міліметрів верхнє та нижнє.

Комісія Міністерства оборони України з питань визначення учасників бойових дій вивчає документи і направляє їх на розгляд до міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасників бойових дій, а у разі відсутності підстав, які підтверджуються документами, повертає їх до військових частин (органів, підрозділів), установ, закладів з метою подальшого доопрацювання.