Заяви про застосування норм закону про податковий компроміс до органів ДФС Волині в січні цього року подали п'ять місцевих підприємств. За попередніми розрахунками, ці фірми, комерційна діяльність яких пов'язана зі сферою торгівлі, сплатять до бюджету 578 тисяч гривень. Натомість 11 мільйонів гривень донарахованих їм податкових зобов'язань, що нині перебувають у процедурі оскарження, вважатимуть погашеними. Про це інформує прес-служба Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області.

Отож, після процедури узгодження волинські підприємства матимуть законні підстави для уникнення фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за заниження податкових зобов'язань із податків на прибуток та додану вартість за податкові періоди до 1 квітня 2014 року.

У ГУ ДФС у Волинській області запевняють, що користатися правом на податковий компроміс до 16 квітня 2015 року можуть усі представники бізнесу, які допустили заниження податкових зобов'язань, сплативши лише п'ять відсотків від суми заниження. Решту, тобто 95 % від суми так званої мінімізації сплати податків, вважатимуть погашеними. Штрафні санкції та пеню в цьому випадку податкові ревізори не застосовуватимуть.

«Застосування податкового компромісу дає можливість кожному підприємству покласти край так званій оптимізації у нарахуванні податків, а насправді масштабним ухиленням, і розпочати будувати свої стосунки з державою прозоро та чесно. Враховуючи, що Волинь має тісні стосунки з країнами ЄС, податковий компроміс відкриває додаткові можливості для бізнесу», – зазначає начальник Головного управління ДФС у Волинській області Віталій Чуй.

За словами керівника ГУ ДФС Волині, добровільна акція декларування несплачених податків не лише внеможливлює застосування штрафів, а й в майбутньому дозволить підприємствам без жодних застережень проходити аудит і залучати інвесторів для розвитку своєї підприємницької діяльності.

Нагадаємо, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу», який Верховна Рада України ухвалила 25 грудня 2014 року, набув чинності 17 січня 2015 року.

Щоб скористатися правом на податковий компроміс, підприємство повинне не пізніше 16 квітня 2015 року подати до органу ДФС за місцем реєстрації заяву та уточнюючий розрахунок. ДФС, своєю чергою, протягом 10 робочих днів приймає рішення про можливість проведення перевірки або відсутність такої необхідності для підтвердження визначеної суми завищення витрат та податкового кредиту.