Попри економічну кризу та складну політичну ситуацію в країні, луцькі бізнесмени не зменшують обсяги будівництва і майже не спиняють темпи робіт. Так зокрема, останнім часом Луцька міська рада все частіше й частіше виносить на розгляд сесії та виконавчого комітету проекти рішень про виділення в користування та передачу в оренду земель з ряду міської комунальної власності комерційним структурам. Більше того, через міську раду вже виробили схему отримання землі шляхом зміни цільового призначення або ж за рахунок викупу старого нерухомого майна, яке знаходиться на привабливих клаптиках такої цінної міської землі. Тож в той час, як сім’ї загиблих та поранених ніяк не можуть вибити з держави якусь допомогу і обіцяну всіма землю під будівництво – бізнесмени отримують без конкурсів та аукціонів цілі гектари. За рахунок цього виграють лише вони, адже збагачуються лише їхні гаманці і аж ніяк не міська казна.

Так наприклад днями у міській раді було зареєстроване черговий проект рішення про зміну цільового призначення та затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки такому собі ТОВ «Сучасний Дім Плюс». Зокрема, згідно документів, їм належить ділянка площею 0,20 га на вулиці В’ячеслава Чорновола. Тож замість житлового будинку та господарських будівель і споруд власники мають намір змінити цільове призначення на будівництво та обслуговування багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями.

В результаті, фактично в заплаві річки Сапалаївка на повороті до Луцької міської дитячої поліклініки (Спортивна,1) постане новий багатоповерховий житловий будинок з приміщеннями під комерційну діяльність.

Проте, як свідчать дані, наведені в онлайновій кадастровій карті України попередньо земля була на папері як «Присадибна земельна ділянка», що фактично значить як шматок поля під садівництво, городництво тощо. Наразі ж, попри те, що поруч протікає річка Сапалаївка і ґрунти тут доволі в’язкі та заболочені – бізнесмени планують звести на цьому місці багатоповерховий житловий будинок. Разом з тим, варто нагадати, що свого часу питання дерибану землі в районі заплави річки Сапалаївка, де десятки років розташовується парк, вже набувало ажіотажу. Адже громадськість виступала проти забудови зеленої зони і депутати намагались припинити процес безконтрольного розтягування земель.

Попри це, бізнесмени знову взялись за своє і намагаються збудувати бізнес у найпривабливіших куточках міста. У цьому неабияк їм сприяють окремі депутати міської ради і їхній очільник – Луцький міський голова Микола Романюк.

Найцікавіше те, що серед власників ТОВ «Сучасний Дім Плюс» його давній бізнес-приятель, якому він радо сприяє у розширені бізнесу. Так, за даними сайту Інформаційно-ресурсного центру Єдиного держреєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, у засновниках числиться – бізнесмен Андрій Покровський, який свого часу забудовував річку Сапалаївку поблизу Київського майдану, де нині торговельно-розважальний комплекс «Сіті-Парк».

Його в місті знають радше як заядлого азартного гравця, та віднедавна він славиться ще й як бізнесмен-забудовник. «Припудривши» свій бізнес «соціальними ідеями» та благими намірами – чоловік заручився неабиякою підтримкою Луцького міського голови Миколи Романюка. Однак чи не найбільшого резонансу викликала інформація про те, що чоловік є прямим бізнес-партнером Романа Пшонки – сина колишнього власника скандального «Західінкомбанку» Василя Гаврилишина, який обібрав своїх вкладників на кільканадцять мільйонів гривень. Прямі факти про їх співпрацю ми детально описували у статті «На кого працюють ваші гроші? (Вкладникам «Західінкомбанку» присвячується»

Окрім цього, Андрій Покровський також виступає співзасновником фірми, якій продали приміщення луцького кінотеатру «Промінь», де нині активно ведеться реконструкція з розбудовою.

Також серед засновників ТОВ «Сучасний Дім Плюс» - Алла Куренда (власниця кафе «Ринг» та комплексу «Колобок», які також відносять до бізнесу Андрія Покровського) та Ольга Мурзіна.

Однак найцікавіше тут те, що ТОВ «Сучасний Дім Плюс» було зареєстровано лише в листопаді 2014 року, тобто всього лишень кілька місяців тому. Попри це, відсутність будь-якого авторитету на ринку забудовників не завадила бізнесменам так швидко вийти на ринок. Ба більше – їхні наміри свідчать про те, що ані нетривкі ґрунти, ані спротив громадськості проти забудови зеленої зони в районі річки Сапалаївка – не є причинам лишати вподобану ділянку вільною. Більше того, заручившись підтримкою міського голови Миколи Романюка, сумнівні забудовники вже невдовзі скоріш за все розпочнуть там будівництво. Останнє слово ж – за депутатами. Проте вони, як свідчить практика, подібні питання за вказівкою міського голови звикли приймати в режимі «пакетного голосування». Тож вже наприкінці місяця лучани зможуть пересвідчитись у тому, як обранці танцюючи під дудку Миколи Романюка, віддаватимуть ділянку під комерційне будівництво в самісінькій парковій зоні.