Попит на іноземну валюту з боку населення найближчим часом може знизитися, проте, в умовах воєнних дій, збережеться високим. Про це повідомив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин, передає новину «Преса України».

За його словами, українці вже не мають достатнього гривневого ресурсу для купівлі іноземної валюти. Варто зазначити, що індексації зарплат немає, безробіття підвищується, а істотне зростання споживчих цін буде обмежувати доступний ресурс для покупок валюти.

«Реальний попит населення на валюту знизиться, проте, враховуючи складну ситуацію в країні, залишиться високим. Подорожчав імпорт з-за девальвації і підсилений введенням додаткового збору 5-10%, ймовірно, призведе до банкрутств дрібних імпортерів, також послабивши попит на валюту з боку імпортерів», - розповів експерт.

Він також додав, що середні і великі компанії, орієнтовані на внутрішній ринок, при падаючому попиті також будуть зазнавати труднощів з ліквідністю. При наявності у них імпортних контрактів, глибока девальвація змусити останніх шукати внутрішні ресурси та альтернативні поставки. Таким чином, в даному сегменті попит на валюту також загрожує знизитися.

Нагадаємо, що згідно з даними НБУ, обсяг валютних депозитів у січні 2015 року, скоротився на 499,7 млн. доларів до 13,05 млрд. доларів. Обсяг вкладів у доларовому еквіваленті знизився на 3,8% до 13,2 млрд. доларів. Залишки за валютними кредитами фізичних осіб знизилися на 1,1% до $6,3 млрд. Зважаючи на збереження економічних і військових ризиків, відтік депозитів загрожує зберегтися і в лютому.