Депутати Луцької міської ради під час чергової сесії таки проголосували за поновлення Волинській обласній спілці споживчих товариств на два роки договору оренди земельної ділянки для обслуговування Центрального ринку.

Зокрема, перед початком сесії під стінами міської ради зібрався натовп працівників з ринку «Центральний», які прийшли вочевидь на «запрошення» керівництва облспоживспілки. Люди почали вимагати від міської ради продовжити договір оренди. Власне підприємців налаштували на хвилю, буцім то міська рада не продовжуючи договір з Волинською облспоживспілкою планує закрити ринок і позбавити людей робочих місць.

Зокрема, спочатку до міської ради було подано проект рішення про розірвання договору, однак після першої хвилі обурення стало зрозуміло, що міський голова має намір його провалити. Зокрема він пообіцяв обуреним підприємцям, які стали на захист Горгута-Кандиби, що він пролобіює це питання і договір на вимогу працівників буде продовжено.

Однак спектакль не надто вдався і вже на сьогоднішній сесії міський голова вніс одразу два проекти рішень про поновлення договору оренди на 2 роки. Проте така позиція Миколи Романюка обурила громадськість і багатьох депутатів, що призвело до кількагодинної дискусії.

Зокрема, Ігор Поліщук від депутатської групи «Новий Луцьк» вирішив з’ясувати скільки коштів за оренду землі під ринком облспоживспілка сплатила до міського бюджету. На це Лариса Соколовська повідомила що загалом було сплачено 2,146 млн. грн..

Однак за словами депутатів, це не припустимо. Адже в той час, коли підприємці сплачують по 80-100 гривень за квадратний метр – Волинська облспоживспілка орендує землю по три з половиною гривні. Тож з такої арифметики стає зрозуміло, що на цьому заробляються шалені кошти, які осідають у кишенях окремих осіб. І в цьому питанні, вочевидь, провідну роль відіграє окрім Горгута-Кандиби ще й Микола Романюк.

В той же час Ігор Поліщук зауважив, що питання центрального ринку вже не приймає до уваги інтереси самих підприємців, а є війною за прибутки та інтереси дружньо-родинного бізнесу. Зокрема, на переконання депутата міська влада сліпо пропускає повз бюджет десятки мільйонів гривень, в той час, як окремі бізнесмени за підтримки Миколи Романюка напихають свої кишені грошима, забувши про комфорт підприємців і належний стан самого ринку. Разом з тим, він зауважив, що людей лякають не просто закриттям ринку чи відрубування електрики, а й тим, що «Палиця забере ринок» в той час, які міська рада мала б вже давно подбати про створення комунального підприємства.

Так Андрій Осіпов пропонував продовжити договір про оренду землі на ринку терміном всього лишень пів року і за цей час розробити конкретний план та розглянути усі пропозиції по розвитку і збереженню історичного Луцька, де нині розташовується ринок «Центральний». Таким чином вдасться і облспоживспілку відсунути вбік і людей лишити при робочих місцях.

Натомість підприємці в свою чергу заявили, що впорядкування території через війну не є самим нагальним питанням. Для них головне – лишитись на своїх робочих місцях, аби мати змогу годувати свої сім’ї. Попри це вони запропонували створити робочу групу і розглянути усі пропозиції, як від підприємців, так і від депутатів та чиновників.

Попри це, на захист проекту рішення про продовження оренди на 2 роки, який виніс Микола Романюк, став і бізнесовий товариш його сина – депутат Андрій Козюра.

В результаті рішення про розірвання договору оренди з облспоживспілкою зняли з порядку денного, і на противагу депутати взялись до голосування за проект щодо продовження. Більше того, Євген Ткачук поставив вимогу про поіменне голосування.

Тож вже під час голосування депутат від групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич іронічно зауважила, що люди побачать хто з депутатів за підприємців, а хто за великий бізнес.

Як наслідок – рішення прийняли. Таким чином, підприємців знову на 2 роки віддали у ринкове рабство Волинській облспоживспілці. За проголосували - 30 депутатів Луцької міськради.