Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», який закладає правові основи для проведення судової реформи.

Про це повідомляє прес-служба президента.

«Закон спрямований на очищення суддівського корпусу, підвищення відповідальності суддів, спрощення доступу громадян до правосуддя, забезпечення передбачуваності судових рішень, удосконалення роботи судової системи в цілому та забезпечення реальної реалізації права громадян на справедливий, чесний та неупереджений суд», - так прокоментував підписаний президентом закон заступник глави АП, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

Відтепер в Україні буде запроваджений прозорий і публічний порядок призначення суддів. Це буде відбуватися виключно на підставі конкурсу.

Професійна кар’єра судді буде залежати виключно від його професійних якостей. Від цього часу запроваджується інститут суддівського досьє, в якому буде міститися інформація щодо роботи кожного судді.

«Законом «Про забезпечення права на справедливий суд» передбачено чітке визначення підстав та порядку здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів, розширено перелік дисциплінарних стягнень, встановлено чіткі строки притягнення суддів до відповідальності та строки погашення дисциплінарних стягнень», - йдеться у повідомленні.