На Волині окремі сільські та селищні ради об’єднуватимуть із містами та між собою.

Про це розмовляли під час відеоселекторної наради у голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика з розгляду окремих питань формування бюджетів усіх рівнів сьогодні, 26 лютого, - пише Інформаційне агенство Волинські Новини.

Згідно із особистим дорученням губернатора, волинські посадовці надали журналістам конкретну інформацію щодо перспективи об’єднання територіальних громад області.

Так, зі слів Нововолинскього міського голови Віктора Сапожнікова, зігдно з попередніми даними до Нововолинська можуть приєднатися Бужанівська, Грядівська, Поромівська, Морозовичівська ради, а також сільська рада Старої Лішні.

Однак міський очільник наголосив, що остаточне рішення приймуть під час засідання чергової сесії волинської облради.

«Що я вам скажу стосовно об’єднання міських, районних, сільських та селищних громад… Два роки тому місто Нововолинськ судилося з сусідньою сільською радою. Тоді мені сказали, що суть проблеми полягає у тому, що сільське та міське населення перемішалось у прямому сенсі. Наше місто збудували в 50-ті роки. А от всі вугільні шахти знаходяться за територією міста. Те саме стосується й очисних споруд та звалищ твердих побутових відходів. Таким чином податки за шахти платять селищні ради. Але соціальні проблеми і люди залишаються в місті. Майже 40 % працездатного населення навколишніх сіл працюють у Нововолисньку. За медичною допомогою також звертаються в місто. Тобто інтереси наші спільні», - прокоментував ситуацію Віктор Сапожніков й зазначив, що у результаті схвального рішення очевидним є позитив для «сільських бюджетів».

Окрім того, він зауважив, що у такому разі сільські ДНЗ та школи також перейдуть на баланс міста.

Про ситуацію у власному районі розповів голова Ковельської РДА Віктор Козак. З його слів, поки що справа набуває наступних обертів - до Дубівської сільської ради мають бажання приєднатися 6 територіальних громад, а саме: Голобська, Мощенська, Городищенська, Доротищанська та Тойкутська сільські ради. До слова, головою «домінуючої», Дубівської сільської ради нині є Павло Безека.

Також начальник управління фінансів Ківерцівської РДА Олена Єгорушкіна зазначила, що у Ківерцівському районі об’єднання планують 5 територіальних громад: населених пунктів - Ківерці, Тростянець, Цумань, Олика та Дерно. Як пояснила посадовець, внаслідок таких маніпуляцій фінансисти очікують 58,8 мільйона гривень приросту доходів.

«І це тільки за рахунок податків на доходи фізичних осіб», - додала вона.

«Потрібно максимально сприяти добровільному об’єднанню територіальних громад в області. Я попросив би сільських та селищних голів об’єктивно оцінити ситуацію з бюджетами та спробувати передбачити мінімальний рівень затрат, а не помилково вважати, що обласні та міські бюджети безлімітні», - підвів «грубу риску» у сказаному Володимир Гунчик.

Нагадаємо, сільським радам, де не вистачає коштів на утримання апарату, радять вивчати питання об’єднання громад. Тоді волинський губернатор наголосив, що деякі з них готові приєднатися до Луцька. Крім того, є сільради, які готові приєднатися до Нововолинська, про подібні наміри говорять уже й в поліських районах.

Разом із тим, ще минулого, 2014 року, експерти прогнозували, що адміністративна реформа може призвести до скорочення кількості районів завдяки їх укрупненню. Із 16 районів Волині має стати чотири чи п’ять адміністративних об’єднань.

Того ж року в листопаді луцькі депутати затвердили межі Луцька, які не переглядалися з часів Радянсього Союзу. Вони охоплюють 4023.1717 гектара. Зауважимо, що процедура встановлення меж міста така: відбуваються сесії усіх прилеглих сільрад, затверджуються межі, потім рішення приймає місто, далі документи передають на експертизу в Держземагентство Києва, за тим рішення має затвердити сесія облради й остаточне слова узгодження - за Верховною Радою України.