Кілька років тому подружжя Новосадів навіть не могло собі уявити, що потрапить у таку халепу – банк не хоче віддавати їм гроші, покладені на депозит. Подружжя на той час зрозуміло, що площа їхньої квартири замала для сімейства з трьома маленькими дітками і вирішило продати квартиру. З цим їм поталанило – швидко знайшовся покупець, який одразу заплатив готівкою всю суму. Попри це, сімейство вирішило не купувати більше житло, а збудувати власний будинок. Тож з огляду на те, що зведення оселі займе значний час – вони переїхали жити до батьків чоловіка в селі поблизу Луцька. Натомість, за частину виручених з продажу квартири коштів – вони заходились потихеньку будуватись. Разом з тим, аби решта грошей не лежала на руках – сімейство вирішило покласти їх у банк на депозит.

На той час у Луцьку саме гуляла реклама про банк «Фінансова Ініціатива» - повсюди лише «вигідні пропозиції для вкладників» та «найвищі відсоткові ставки по валютних депозитах». Повелися. Пішли, поспілкувались, обміркували і вирішили покласти майже всі гроші, але на кілька різних рахунків. Оперативність працівників – вражала. Звісно, такі клієнти, це ж не тисяча чи п’ять тисяч гривень – а цілих 10 тисяч доларів! Просто таки VIP-клієнти. Договір підписали, гроші поклали і стали чекати своїх відсотків. І дійсно - очікуваних 12% від суми вкладу щомісяця надходило на рахунок вкладників.

Однак, за рік часу поки велися початкові будівельні роботи у подружжя скінчились кошти. Тож улітку минулого року було прийнято рішення забрати кошти з депозитного рахунку, аби продовжити зведення омріяного будинку. Проте, як виявилося – для банку «Фінансова Ініціатива» таке рішення вкладників було несподіванкою. Гроші віддавати їм відмовились, пославшись на негативну економічну ситуацію в країні та ажіотажем на валютному ринку через катастрофічний ріст курсу долара. Разом з тим, як виявилось, у Луцькому відділенні за той час змінилось керівництво. Тож нова «господиня» запропонувала клієнтам переукласти договір під акційний вклад «Інтернаціональний» та з символічною назвою «Цікавий». Однак цікавим він був вочевидь саме для фінустанови, так як самі вкладники по нині не отримали своїх «кровних» на руки.

Таким чином, 21 липня 2014 року вони уклали новий договір банківського вкладу, відповідно до умов якого банк прийняв від Вікторії Новосад 10 тисяч доларів США на строк до 26 липня 2015 року під 12% річних. В той же день, жінкою була оформлена по домовленості з керівництвом заява про повернення вкладу 20 жовтня 2014 року.

 

Проте банк при настанні дати відмовився повертати гроші. Аби якось перестрахуватись на повернення грошей в перспективі через Фонд гарантування вкладів – Вікторія переклала частину вкладу на депозитний рахунок батька.

Основний аргумент банку – «відсутність валюти на ринку».

Разом з тим, слід зауважити, що попередньо банки при укладенні договорів на відкриття депозитів зобов’язувались повертати вклади у тій самій валюті, в якій вони були внесені. Попри це, саме минулого року Нацбанк запровадив певні обмеження щоб стабілізувати ситуацію на валютному ринку. Однак це ще більше ускладнило життя простим людям. Зокрема, обмеження стосувались дострокового і строкового закриття валютних рахунків. Так, наприклад при бажанні клієнта достроково забрати свій депозит він міг повністю отримати свої гроші, але у гривнях за курсом Нацбанку на момент зняття депозиту. Якщо ж клієнт банку хоче закрити депозит, строк якого закінчився, то він може отримати свої кошти і у відповідній валюті, але в еквіваленті, не більшому за 15 тис гривень на день. Фактично, власнику депозиту на 10 тисяч доларів потрібно було б два-три тижні щодня їздити у банк, аби зняти чергову порцію грошей. Таким чином, запроваджені Нацбанком України обмеження примусили вкладників валютних депозитів повертати свої кошти по частинах, а в разі необхідності отримання всієї суми поставили власників депозитних рахунків у безвихідне становище. Як єдиний варіант вирішення - позов до суду, на які багато банків вже навчились реагувати «по системі».

Таким чином, нова адміністрація банку запропонувала подружжю конвертувати доларовий депозит у гривню по мінімальному на той час офіційному курсу Нацбанку. Однак такий варіант вкладникам не підійшов.

«Звісно – валюта тоді пішла вгору і я може й хотів би заробити. Та навіть якби й не так і вона була на тому ж самому рівні – це принципова справа. Я вам дав у доларах – віддайте мені будьте добрі мої ж долари. Банки зобов’язані повертати вклади у валюті, в якій вони були внесені. А тут вони мені пропонують конвертувати в гривні, та ще й по такому курсу. А крім цього вони мені одразу заявили мовляв в касі готівки немає і гроші можуть видати тільки на картковий рахунок. Тобто фактично я приніс їм готівку, а віддати вони мені готівку відмовились. Ну це вже не інакше, як шахрайство. Я маю право вимагати повернути мені мої ж гроші у тій валюті, в якій я їм їх приніс», - говорить Тарас.

Разом з тим керівництво Луцького відділення ПАТ КБ «Фінансова ініціатива» мусило відреагувати на заяву вкладника про бажання зняти депозит. Тож Вікторії Новосад було запропоновано написати заяву на перерахування грошей на картковий рахунок, відкритий у цьому ж банку. Відповідно, власник картки потім мав би ходити і знімати свої гроші з банкомату або ж у касах банку. Однак з огляду на те, що іноземної валюти луцькі банкомати не видають в принципі, то касир попередньо через відсутність долара в касі пропонувала чоловіку автоматично конвертувати їх в гривні по тодішньому курсу і одразу виписувала платіжки у межах тих же 15000 гривень, які постановив Нацбанк. Принаймні так мало бути в тій ситуації, яка склалась.

Валютну картку дійсно відкрили і банк 20 жовтня перерахував кошти на рахунок Віткорії.

 

В результаті, при перевірці у банкоматі показувало фактичну суму коштів, яку банк буцімто повернув власникам. Однак, на превелике здивування подружжя – картка виявилась фактично не дієвою. Кошти на неї банк перерахував, однак «забув» поставити ліміт на зняття. Тож власники при спробах отримати з банкомату чи каси банку мінімальну 1000 гривень (навіть не 15 000, які обмежив Нацбанк) отримували дірку від бублика і відповідь «не встановлено ліміт». Голова сімейства навіть робив спроби зняти кошти з банкомату у Польщі, однак і там отримав відмову.

В результаті Вікторія Новосад вчергове звернулась до керівництва банку з проханням вирішити дану проблему, аби вона мала змогу користуватись грошима.

 

Проте новоспечена директорка відділення Вікторія Кальковець – почала нахабно відшивати вкладників. Так з числа VIP-клієнтів банку сімейство Новосад опинилося у числі небажаних.

Щоправда подружжя не стало побиватись над втраченими теплими стосунками з керівництвом банку і подовжувало наполягати на повернені депозитного вкладу. Постійні візити у касу КБ «Фінансова Ініціатива» закінчувались однією відповіддю – готівки немає, а начальник Луцького відділення Вікторія Кальковець нахабно ігнорувала звернення вкладників. Тож в один прекрасний день Тарас Новосад попередив її, що буде подавати до суду і там відстоювати права на повернення своїх грошей. Проте жінку це аж ніяк не налякало. Ба більше – Вікторія Кальковець попередила нав'язливого вкладника, що це йому нічого не дасть і він нічого не доб’ється. Та ще й порадила не здіймати галасу в ЗМІ, а лише чекати, поки в Україні стабілізується економічна ситуація і валютний ринок перестане «лихоманити».

Та така перспектива виглядала досить сумнівно і сімейство Новосад зрозуміло, що вони можуть ніколи не повернути свої гроші, які так їм потрібні для будівництва власного житла. Таким чином, голова сімейства подався до юристів і вже в листопаді було подано 4 позови до Луцького міськрайонного суду про стягнення з ПАТ КБ «Фінансова Ініціатива» на їхню користь усього банківського вкладу з нарахованими відсотками, які передбачались договором, підписаним 21 липня 2014 року. В результаті, вже на початку грудня по трьох позовах було винесено позитивне рішення і банк зобов’язали виплатити сімейству усю суму коштів за трьома депозитними рахунками. Окрім одного… Суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко чомусь вирішив: раз Вікторія Новосад особисто написала заяву про перерахунок коштів з депозиту на картковий рахунок – то вона сама й винна в тому, що не може їх звідтіля зняти. Мовляв банк віддав, а в чому там проблема при знятті – це вже предмет іншого позову. В результаті Віталій Ковтуненко 11 грудня минулого року виніс заочне (представники банку на судове засідання так і не з’явились) рішення і відмовив жінці в задоволенні позову.

Тож вже за тиждень – 19 грудня Вікторія Новосад подала апеляцію. Зокрема, у скарзі до Апеляційного суду Волинської області вона наголосила на тому, що суд, вочевидь, вирішив, що банк виконав перед нею домовленість і повернув гроші, однак ним не було враховано, що банк не виконав свого прямого обов’язку – не надав реальної можливості розпоряджатись коштами на картковому рахунку. Попри це, Колегія суддів під головуванням Лілії Шевчук вже 23 січня винесла ухвалу про відхилення апеляційної скарги, пославшись на те, що позивачка мала б довести ті обставини, за яких вона не може розпоряджатись коштами і назвала її доводи «власним тлумаченням норм чинного законодавства та обставин справи».

Тарас Новосад під час слухання мав намір виступити як свідок, та його навіть не заслухали. Ба більше, коли мова зайшла про доведення того, що багатодітна мати не може зняти своїх грошей з вини банку - лиш підкепкували, мовляв принесли б хоча б виписку з банку що вони не видають вам їх з картки. На що представник позивача в Апеляційному суді відповів, що банк сам не зацікавлений видавати подібні виписки про блокування обороту коштів на рахунку і встановлення якихось лімітів і єдиним доводом є автоматичний напис на банкоматі – «не встановлено ліміт». За словами адвоката, єдиним варіантом довести, що банк через власний готівковий термінал не видає грошей з картки – притягнути банкомат у залу суду. Тож сімейство Новосад зауваження суддів сприйняло в певній мірі, як насмішку. Однак судді все ж винесли негативне рішення. Наразі ошукані вкладники подали касацію. І ще мають надію отримати свої кревні.

Разом з тим, за словами Тараса Новосада, незрозумілою лишається позиція судді Віталія Ковтуненка. Адже в той час, як інші судді по неповернених вкладах приймали позитивні рішення і розуміли усі обставини справи – для нього виявилось мало доказів. Варто зауважити, що наразі проти самого Віталія Ковтуненка відкрито дисциплінарну справу.

Окрім того, що досить кумедно виглядає ситуація з виконавчою службою, куди вже надійшли рішення трьох попередніх судів. Як виявилось, виконавче провадження довго не могли переслати листом керівництву ПАТ КБ «Фінансова Ініціатива» для виконання, оскільки в канцелярії не було марок. А згодом, виявилось, що не можна арештувати майно та обігові кошти: оскільки депозит брався в доларах США, їх не було змоги провести через виконавчу службу – виявилось, що в них немає валютного рахунку.

«Складається враження, що хтось навмисно затягує виконавче провадження. То марок немає, то валютного рахунку не відкрито. Ми вже самі занесли їм ті марки, а от бухгалтерша, яка мала займатись відкриттям валютного рахунку – то взагалі дивна, саме в той день коли вона мала йти з печатками до банку… в неї викрали папери та речі зі столу. Просто містика якась, та й годі. Проте я знаю, що банк продовжує видавати окремим клієнтам і відсотки і суми депозитних вкладів. Однак це певно для обраних… Нам ось терміново треба дах покрити, двері, вікна купити... а з того банку навіть тих 20-30 тисяч не можна вибити. Ми прості люди…Для нас це великі гроші», - нарікає Вікторія Новосад.

За словами Тараса Новосада, начальниця відділення Вікторія Кальковець після подання позову почала уникати розмов.

Як нам вдалось з’ясувати, серед працівників банківської сфери, жінка прийшла на посаду начальника Луцького відділення ПАТ КБ «Фінансова Ініціатива» близько року тому і за цей час добряче «почистила» штат та адміністрацію, підтасувавши вигідні кадри.

Та найбільш цікаво те, що жінка попередньо працювала на аналогічній посаді в регіональному відділенні банку «Надра», який банально луснув. Близько 5 років фінустанова перебувала на межі банкрутства і фігурував в низці судових справ. Фактично він збанкрутував під час фінансової кризи 2008 року і сотні вкладників по нині не отримали своїх коштів. З 2009 року у банку «Надра» було введено тимчасову адміністрацію і лише на початку лютого 2015 року Нацбанк офіційно визнав його банкрутом. В результаті, вкладники таки отримають свої кошти, однак не всі і не в повній мірі – Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатить лише 3,6 млрд гривень.

Тож можна і не сумніватися, що Вікторія Кальковець, яка працювала у банку «Надра» вже має неабиякий досвід у роботі з «потопаючими» установами і доволі очевидно простежується подібність між «банкрутною історією» і «Фінансовою Ініціативою». Як і у випадку з «Надра Банком» вкладники не могли вільно розпоряджатись коштами, зіштовхуючись з постійними обмеженнями керівництва, яке мало завдання акумулювати якнайбільше грошей в портфелях. Згодом ті люди гуртом ходили від каси до каси, від банкомату до банкомату з надією отримати хоч якусь копійчину, з того що було на їхніх буцімто відкритих і доступних рахунках. Тож з огляду на усе складається враження, що банк «Фінансова Ініціатива» чекає така сама доля. І попри те, що Вікторія Кальковець переконувала Тараса Новосада, що це поодинокі випадки – кількість обурених вкладників тільки росте. Про це свідчить кілька десятків позовів у Луцькому міськрайонному суді від людей, які вимагають повернути свої вклади. Днями голова сімейства пішов до міліції і написав заяву про шахрайство з боку керівництва банку.

Разом з тим, як вдалось з’ясувати виданню, це вже не перша справа, заведена на начальницю банку, однак тоді їй закидали шахрайство з привласненням коштів банку. Згодом, кошти наче знайшлись. Тож справу проти самої Вікторії Кальковець закрили.

Ми намагались зв’язатись з керівництвом Луцького відділення ПАТ КБ «Фінансова Ініціатива» за номерами телефонів, які вказані на сайті банку та інших ресурсах. Однак, два дні постійних дзвінків за обома номерами не принесли результатів. Тож почути думку Вікторії Кальковець з цього приводу журналістам інтернет-видання не вдалось. З огляду на те, що представники банку не реагують на телефонні дзвінки – можна зробити висновок, що фінустанова припинила роботу і керівництво не знаходиться на робочому місці.

Що до самого ПАТ КБ «Фінансова Ініціатива», то так само, як і у випадку з «Надра» - каси діючого банку практично порожні. За словами Тараса щодня вони мають обмежену кількість готівки для проведення елементарних платежів та дрібних розрахунків. Ба більше – відсутність офіційно затверджених лімітів на зняття коштів з карток клієнтів, що унеможливлює знімати гроші з банку – вказує на те, що банк просто не має їх в обороті. За словами Тараса, фінансова установа скоріше за все потихеньку «йде на дно», однак власники відмовляються це визнавати. Наразі банк ніяким чином не аргументує причини встановлення таких лімітів і відмовляється офіційно визнавати, що з цим є великі проблеми.

Варто зауважити, що ПАТ КБ «Фінансова ініціатива» належить українському мільярдеру, або як ще його називають «яйцевому магнату» - Олегу Бахматюку. Також йому належить горезвісний VAB Банк, який у листопаді 2014 року визнали банкрутом. Попри гірку долю банку-двійника ПАТ КБ «Фінансова ініціатива» з настанням чергової фінансово-економічної кризи на ринку все ж таки тримається на плаву з доволі непоганим портфелем. Попри активну кредитну історію банк минулого року опинився у лідерах по відтоку депозитів населення. Так лише у ІІІ кварталі минулого року обсяг гривневих вкладів фізосіб у ньому скоротився на 265,5 млн. грн. (-9,1%), за три квартали – 747 млн. грн., а портфель валютних вкладів у липні-вересні 2014-го зменшився на 8,6 млн. дол.. Таким чином, на кінець ІІ кварталу значення нормативу поточної ліквідності в банку було на рівні 138,17%, що понад втричі перевищує мінімально необхідні 40%, які встановлені Нацбанком. Тож це лише свідчить про те, що попри «лихоманку» банк активно оперує коштами і не припиняє кредитувати.

Стосовно ж встановлення лімітів на картках, то це лише вчергове підтверджує думку про те, що банк, прибравши до рук мільйони людських вкладів – не хоче їх повертати і вигадує будь-що, аби перешкодити клієнтам в користуванні коштами. І це, вочевидь, політика нового керівництва, яке вже має досвід у таких справах… Тож з огляду на все, банк буде «лихоманити» ще довго, і чи люди зможуть отримати свої вклади - сумнівна перспектива.