Працівника нафтової компанії «WestTraiding&MarketingOilCorp», яка, подейкують, має відношення до паливно-промислової групи нардепа Ігоря Єремеєва «Континіум», засудили сім років тюрми за розтрату коштів.

Отже, компанія «WestTraiding&MarketingOilCorp» зареєстрована у Республіці Панама, має виробничі потужності у Китаї і займається поставкою нафти у різні країни світу, включаючи Україну.

Як стало відомо в судовому засіданні, з січня 2013 року власником панамської компанії компанії зі статутним фондом у розмірі 5 000 000 доларів став Сергій Корецький. Бізнесмен заявив, що цю фірму йому подарував компаньойон.

До речі, Сергія Корецького називають одним з ведучих топ-менеджерів групи компаній «Континіум», у відкритих джерелах є відомості про те, що Корецький - Гендиректор WOG. 

Як йдеться в матеріалах кримінального провадження, з лютого по червень 2013 року головним розпорядником коштів компанії «WestTraiding&MarketingOilCorp» був такий собі Олександр Яскорський. Тобто лише він мав доступ до банківських рахунків фірми і міг проводити розрахунки із контрагентами підприємства. Разом з тим, чоловік працював на фірмі «Золотий екватор», що входить до числа найбільших трейдерів паливно-промислової групи «Континіум».

Отож, нафту, яку продавала компанія «WestTraiding&MarketingOilCorp» партнерам з України, доставляли та розвантажували у ДП «Феодосійський морський торговельний порт» та зберігали у нафтосховищах ДП «Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами».

Однак для розвантаження танкерів з нафтою та переміщення її до нафтосховищ потрібні були додаткові потужності та техніка, яких, як вказано у матеріалах кримінального провадження, нафтова компанія не мала.

А тому фірма уклала угоду з фірмою «Saltone Project S.A.», яка зобов’язалася за окрему плату розвантажувати танкери з паливом «WestTraiding&MarketingOilCorp».

За період роботи Олександра Яскорського, в якості уповноваженого представника компанії «WestTraiding&MarketingOilCorp» та головного розпорядника коштів підприємства, фірмою «Saltone Project S.A.» було розвантажено три танкери з нафтопродуктами.

Зокрема, з березня по травень 2013 року компанія «Saltone Project S.A.» отримала за розвантаження нафти 106 542 долари.

Як вказано в матеріалах провадження, фірми «WestTraiding&MarketingOilCorp» та «Saltone Project S.A.» працювали на умовах передоплати, втім, пан Яскорський з невідомих причин за кожен танкер перераховував кошти двічі. Таким чином активи компанії «схудли» більш як на мільйон гривень.

Уже під час слідства, а згодом і в суді обвинувачений Олександр Яскорський зізнався, що свого часу він домовився з працівниками підрядної компанії «Saltone Project S.A.», що буде проплата буде проводитися двічі, але другу суму вони повертатимуть йому готівкою.

В результаті таких нехитрих оборудок пан Яскорський збагатів на 1 058 219 гривень.

Згодом власник компанії Сергій Корецький заявив, що в травні 2013 року обвинувачений кудись зник і перестав виходити на зв’язок.

Після цього бізнесмен розпорядився провести перевірку документації, якою свого часу завідував обвинувачений, і саме так вдалося виявити пропажу коштів.

І лише правоохоронним органам вдалося відшукати пана Яскорського.

Під час судового засідання чоловік кілька разів змінював покази, але щоразу визнавав свою вину і заявляв, що кошти привласнював, бо мав до них доступ. 

У період поки тривало слідство, пан Яскорський виплатив частину коштів, а це близько 850 000 гривень.

І зрештою Луцький міськрайонний суд виніс вирок – 7 років позбавлення волі, конфіскація майна, та позбавлення права займатися господарською чи адміністративною діяльністю.

Втім, сам засуджений подав апеляційну скаргу і просив призначити йому менш суворе покарання і таке, що не пов’язане з позбавленням волі.

На судові засідання до Апеляційного суду засуджений кілька разів не з’являється.

Сьогодні він подав клопотання про те, що сам у відрядженні, а тому просив справу розглядати без його участі.

Трохи раніше піднімалося питання про допит працівників підрядної фірми «Saltone Project S.A.» у якості свідків. Втім, як повідомила сьогодні представник прокуратури, свідки проживають і працюють на території анексованого півострова Крим, уже є громадянами іншої країни, а тому й не мають бажання їхати на судові засідання в Україну.

А тому, колегія суддів Апеляційного суду розглядала справу за їх відсутності і уже сьогодні увалила – апеляційну скаргу залишити без задоволення, а вирок Луцького міськрайонного суду - без змін.

Раніше ми вже писали про те, що фірма «Пром-Газ-Інвест», яка також входить до складу групи «Континіум» стягнула з компанії «WestTraiding&MarketingOilCorp» 1 407 000 євро та 41 606 000 доларів через Господарський суд Волинської області.